Noć muzeja u Gorici

P1270257.JPGHladna siječanjska noć nije zaustavila lijepi broj poklonika kulturnih događanja koji su prošle večeri, 27. siječnja došli na prvu Noć muzeja u Gorici.Događaj su zajedno organizirali Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići,Župni ured Gorica-Sovići, Hrvatska franjevačka arheološla zbirka sv. Stjepana Prvomučenika Gorica i Matica Hrvatska Ogranak Grude. Za početak događanja odabrala se stara crkva sv. Stipana u Šamatorju,Gorica gdje je Klapa Bratovština otpjevala jednu pjesmu.Nakon toga s nekoliko uvodnih riječi o samoj ideji pridruživanju Europskoj noći muzeja 2012. u Gorici i s programom večeri veliki broj nazočnih upoznao je mr. Mario Bušić,predsjednik Matice Hrvatske Ogranak Grude.
Ministrica prosvjete,znanosti,kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke profesorica Helena Lončar je s nekoliko  ukusno odabranih prigodnih riječi otvorila ovu Noć Muzeja 2012.Posebno je istaknula kako joj je kao ministrici drago što prepoznajemo muzejske vrijednosti i arheološka istraživanja za našu povijest.
Fra. Ante Marić, knjižničar Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije, inače dugogodišnji župnik u župi Gorica-Sovići,ustvari najodgovornija osoba za cijeli crkveno-muzejski prostor oko crkve u Gorici i sve radove koji su tamo napravljeni, nadahnutu,precizno i zanimljivo je govorio  o samom projektu,otkrivanju ranokršćanske bazilike,restauraciji i rekonstrukciji stare crkve Sv. Stipana, kao i o nastanku Muzeja.Nije smetnuo s uma naglasiti povijesni zapis kako je stara crkva Sv. Stipana u Gorici bila jedno povijesno vrijeme sjedište župe Imota. Nakon fra. Ante slijedila je još jedna pjesma Klape,nakon čega zbivanja prelaze u Muzej gdje zainteresirani posjetitelji razledaju postav i upisuju se u knjigu dojmova.
Veče završava u Galeriji starog župnog ureda Gorica-Sovići otvaranjem izložbe slika fra Vinka Mikulića.Tom prigodom svoje dvije prigodne pjesme iz najnovijeg petog nepredstavljenog godišnjaka Matice Hrvatske Ogranak Grude odrecitirao je Marko Čuljak iz Sovića.
Za početak i prvu večer Muzeja više nego dovoljno.     

 

 

{gallery}noc2012{/gallery}