VELEPOSLANIK REPUBLIKE AUSTRIJE U BIH POSJETIO GORICU

veleposlavnik_republike_austrije_u_bih_posjetio_goricu.jpgU poslijepodnevnim satima, u petak, 7. prosinca 2012. godine njegova ekselencija veleposlanik Republike Austrije u BiH dr. Donatus Koeck sa suprugom Marie i suradnicima posjetio je mjesto Goricu u općini Grude, i to Staru crkvu, Šamatorje, Hrvatsku franjevačku arheološku zbirku sv. Stjepana u Gorici i izložbu slika Vesne Ujević koja se nalazi u galeriji Bratovštine i župe Gorica-Sovići te prostorije Bratovštine u Gorici.

Proteklog ljeta, za vrijeme manifestacije Kulturno ljeto u župi Gorica-Sovići, Bratovština je pozvala veleposlanike Republike Austrije da posjeti drevnu župu sv. Stjepana i Bratovštinu svetog Stejepana Prvomučenika Gorica-Sovići, na što je veleposlanik Koeck odgovorio da će to učiniti jednog dana ispričavši se što je tada bio spriječen. I evo učinio je to ovoga petka. Domaćini fra Vinko Mikulić Bajević, Mario Bušić i Mile Pejić pokazali su njegovoj ekselenciji dr. Donatusu Koecku znamenitosti Gorice koje su samoga veleposlanika oduševile. Počevši od arheoloških iskopina u Šamatorju, stare crkve, ranokršćanske krstionice, preko groblja i spomenika za sve poginule u ratovima, do muzeja, galerije i prostora Bratovštine, veleposlanika je zanimao svaki detalj. Domaćini su pokazali veleposlaniku i cestu Zavalu koja povezuje Goricu i Osoje (Posušje), a koju je gradila Austrija i koja je ostala sačuvana u donjem dijelu u originalu sve do dandanas. Dogovoreno je da će kod idućeg posjeta biti i  obilazak Zavale.

Dogovorena je također i buduća suradnja na kulturnom i inim poljima, a veleposlanik je pozvao domaćine da kadgod uzvrate posjet u veleposlanstvo Republike Austrije u Sarajevo. Ovo je bio prvi posjet nj. e. dr. Donatusa Koecka općini Grude, ali ne i posljednji, zaključili su zajedno domaćini i veleposlanik Koeck.

 

 

Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići