U amfiteatru Herceg Etno Sela Međugorje počelo „Hercegovačko kulturno ljeto“

image004.jpgMEĐUGORJE – Nastupom 11 muških, ženskih i mješovitih klapa na tradicionalnoj „Večeri hercegovačke klapske pjesme“ u petak je u amfiteatru Herceg Etno sela Međugorje na svečan način otvorena ovogodišnja tradicionalna kulturna manifestacija „Hercegovačko kulturno ljeto“ koja će trajati do 22 kolovoza. 

Bila je to nezaboravna večer u kojoj su brojni posjetitelji iz Brotnja i cijele Hercegovine puna sdva sata uživali u prekrasnim zvucima klapskih  pjesama, kojima su članovi ženske klape Neum iz Neuma, muške klape Trebižat iz Trebižata, ženske klape Cantus iz Mostara, muške klape Bratovština iz Sovića i Gruda, ženske klape Drača iz Mostara, muške klape Signum iz Čapljine, muške klape Krš iz Mostara, ženske klape Narenta iz Mostara i muške klape Suha iz Čitluka, na izuzetno uspješan način dočaravali djeliće sačuvane povijesti, domoljublja, svakodnevnice, običaja, radosti te zgoda i nezgoda hrvatskog  i hercegovačkog puka.

 

 image005.jpg
 

Budući da je za organiziranje i održavanje „Večeri hercegovačke klapske pjesme“ najzaslužniji poznati i priznati glazbeni stručnjak, Brotnjak don Dragan Filipović, zamolili smo ga da nam nešto kaže o značenju tog glazbenog događaja:     

– Tamo gdje se pjeva ganga i bećarac, to je dvoglasno pjevanje. Ali, klapska pjesma je četveroglasno i peteroglasno pjevanje. Pjevači se moraju staviti i u ritam i u melodiju da bi to lijepo otpjevali. Kako u klapskom pjevanju sudjeluje više osoba, moraju se podrediti i ritmu i melodiji, intonaciji i harmoniji, a to znači da ljudi složno razgovaraju i pjevaju. To je jedno prekrasno druženje kako za vrijeme tako i nakon klapskog pjevanja. Mislim da je večerašnje druženje bilo jako lijepo i zaslužuje ocjenu vrlo dobar – rekao je maestro don Dragan Filipović.

Kako su „Večeri hercegovačke klapske pjesme“ nazočili čelnici MH i zastupnici Glavne i izborne skupštine MH koja se jučer održala u Herceg Etno selu, zamolili smo predsjednika Matice hrvatske Igora Zidića da komentira taj glazbeni događaj:

– Vidjeli smo i čuli nekoliko jako lijepih, dobrih i vrlo sugestivnih klapa. Nisam, naravno, glazbeni kritičar, ali to mi je u krvi jer sam, ipak, iz Dalmacije, pa bih istaknuo da je bilo vrlo ugodno i lijepo iznenađenje čuti nekoliko klapa koje su na visokoj profesionalnoj razini, a, Bože moj, i nekoliko mladih klapa koje se očito razvijaju i svakako imaju prostora za daljnji razvitak – kazao je Igor Zidić.

 image009.jpg
 

Kažimo i to da su „Večer hercegovačke klapske pjesme“ zajednički organizirali : UnionFoods d.o.o. Herceg Etno Selo Međugorje, općina Čitluk i Hrvatska udruga klapa u Bosni i Hercegovini.

Mile PAVLOVIĆ