Sa 151 glasom Igor Zidić ponovo izabran za predsjednika Matice hrvatske

Subota, 19 Lipanj 2010

image010.jpgMEĐUGORJE – U kongresnoj dvorani Herceg Etno sela Međugorje jutros je započela  Glavna i Izborna skupština Matice hrvatske koja se po prvi put od postojanja te hrvatske kulturne institucije održava izvan granica RH. Od ukupno 181 pozvanog zastupnika, Glavnoj skupštini MH nazočilo je njih 159,  što je mnogo više nego ikad dosad. 

Na početku je prigodne riječi dobrodošlice zastupnicima i gostima uputio Andrija Stojić predsjednik čitlučkog Ogranka MH koji je domaćin tog skupa. Uz zastupnike, Skupštini su nazočili brojni gosti i uzvanici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, među kojima i veleposlanik RH u BiH Tonći Staničić te generalni konzul RH u Mostaru Velimir Pleša.

image011.jpg

Obraćajući se zastupnicima i gostima na jučerašnje Glavne skupštine, aktualni predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić uz ostalo je istaknuo:

„Zahvalan sam na prigodi koja mi se pružila, a koju nisu imali moji prethodnici, što prvi put nakon 168 godina postojanja Glavnu skupštinu Matice hrvatske priređujemo u drugoj državi, ali među svojima. To jest pokazatelj da se Matica demetropolizira, ali i da je prepoznala znakove vremena. Iskreno  sam zadovoljan što se održava u BiH čime je Matica pokazala svoju širinu“

On je istaknuo da su ‘Matica i Hrvatska jedno’ te se protivio tome da ju se samo identificira kao Maticu zagrebačku. Dodao je da politika Matice hrvatske ima za cilj kulturno povezivati sva mjesta i krajeve gdje žive Hrvati.

image012.jpg

Govoreći o krizi i smanjenu financijskih sredstava MH-oj, Zidić je kazao :

– Matica hrvatska ne umišlja da je važnija od radnika ili seljaka. Nije vrijeme da upućujemo prigovore vladi. Moramo biti solidarni s cijelim hrvatskim društvom.

Obraćanja gostiju

Zastupnicima Glavne skupštine MH pozdravnim riječima obratili su se : Tonči Staničić, veleposlanik RH u BiH, Velimir Pleša, generalni konzul RH u Mostaru, Srećko Boras, predsjednik Vlade Zapadno-hercegovačke županije, Ivo Jerkić, načelnik općine Čitluk, Vjekoslav Čamber, ministar prosvjete ZHŽ i Željka Šaravanja, predstavnica Hrvatske Pošte Mostar koja je predstavila prigodno tiskanu poštansku marku.  Pročitane su brzojavne poruke podrške sa željama za uspjeh kardinala Vinkka Puljića, akademika Milana Moguša, predsjednika HAZU, i brojne druge.

image013.jpg

U svom obraćaju veleposlanik RH u BiH Tonči Staničić je kazao kako je održavanjem glavne skupštine u Čitluku poslana ‘prevažna poruku’ te posebno naglasio:

 – Prevažna je za državu u kojoj Hrvati žive kao konstitutivan narod,  prevažna je u trenutcima kada su Hrvati na rubu da prestanu biti politički narod. Ne smijemo dopustiti takav luksuz i nastaviti se dalje dijeliti – poručio  je veleposlanik Staničić.

Tijekom prijepodneva zastupnici su usvojili Poslovnik o radu Glavne skupštine, izabrali Provjerbeni i Izborni odbor te razmatrali i usvojili izvješća o radi Glavnog tajnika MH, predsjednika Nadzornog odbora i Časnog suda.

 Igor Zidić ponovo izabran za predsjednika Matice hrvatske

U poslijepodnevnim satima obavljen izbor članova Predsjedništva, Glavnog odbora, Nadzornog odbora i Časnog suda Matice hrvatske. Nakon prebrojavanja glasova za predsjednika MH ponovo je izabran Igor Zidić, koji je od 159  zastupnika što su pristupili glasovanju dobio čak 151 glas. Za potpredsjednike MH izabrani su Stjepan Damjanović (134), Stjepan Sučić (127) i Ante Stamać (118 glasova),a za glavnog tajnika MH ponovo je izabran Zorislav Lukić,  za književnog tajnika Tonko Marojević, a za gospodarskog tajnika Damir Zorić. Oni će obnašati dužnost članova Predsjedništva MH.

image014.jpg

Između više predloženih kandidata, za članove Nadzornog odbora MH izabrani su : Željko Bartulović, Ivan Paštar, Jakov Čurić, Ivan Janeš i Ivica Vuletić. Članovi Časnog suda MH su: Stjepan Bučar, Franjo Husinec, Anto Mišković Ante Crnogorac i Mira Tecilazić-Bašić.

image015.jpg

Za članove Glavnog odbora MH većinom glasova izabrani su : Andrija Stojić, Mirko Marić, Dražen Švagelj, Stjepan Hranjec, Petar Vidić, Danijel Mikulaco, Vesna Čučić, Josip Bratulić, Ernest Fišer, Lidija Bajuk, Kuzma Kovačić, Đuro Vidmarović, Jisip Lisac, Renata Husinec, Petar Selem, Damir Barbarić, Milan Bešlić i Jasna Matekalo Draganović.

Visoko odličje Matice hrvatske uručeno akademiku Janku Katičiću

Na Glavnoj skupštini danas kasno poslijepodne predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić uručio je visoko Matičino priznanje  – odličje Matice hrvatske akademiku Janku Katičiću, kojeg su zastupnici nagradili dugotrajnim i zaslužnim pljeskom. Uz to, dodijeljene su zlatne i srebrne povelje ograncima MH za izdavačku djelatnost, Zlatne plakete dobili si matičini Ogranci iz Dubrovnika (dvije), Koprivnice, Orahovice, Petrinje ( čak tri), Slavonskog Broda, Vinkovaca, Zagreba, Bizovca i Čabra, dok su srebrne povelje uručene Ograncina MH iz Drniša, Imotsakog, Korčule, Ogulina, Osijeka, Splita, Zadra (dvije), Čitluka, Sarajeva i Širokog Brijega.

image016.jpg

Glavna skupština MH nastavljena je raspravom i usvajanjem programa rada MH u idućem razdoblju, razrješnicom dosadašnjih upravnih tijela te razmatranje i odlučivanje o žalbama. Na kraju su zastupnici nazočili večernjoj  svetoj misi u crkvi sv. Jakova u Međugorju, a primio ih je i međugorski župnik fra Petar Vlašić.

Mile PAVLOVIĆ