NOVE KNJIGE U IZDANJU OGRANKA MATICE HRVATSKE GRUDE.doc

Opis: Opis: Copy of Copy (2) of Copy of MH Logo - CMYK

Matica hrvatska – Ogranak Grude

Grude, 21. X. 2014.

DVIJE VRIJEDNE KNJIGE U NAKLADI MATICE HRVATSKE GRUDE UGLEDALE SVJETLO DANA

Početkom ovoga tjedna u nakladi Matice hrvatske – Ogranak Grude dva su zanimljiva naslova ugledala svjetlo dana. Radi se naime o sljedećim knjigama:

-Zbornik radova s Okruglog stola o fra Martinu Mikuliću kojega je, zajedno sa župnim uredom župe Ružići, organizirala Matica hrvatska Grude u prigodi 100. obljetnice smrti znamenitoga hercegovačkog franjevca fra Martina Mikulića pred Božić 2012. godine. U Zborniku, koji broji ravno 100 stranica, uz pozdravne i uvodne riječi predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Grudama mr. sc. Maria Bušića i provincijala Hercegovačke franjevačke provincije dr. sc. fra Ivana Sesara,  prezentirani su radovi uglednih hrvatskih znanstvenika: prof. dr. sc. Pave Knezovića, prof. dr. sc. Marinke Šimić, dr. sc. Milke Tice, prof. dr. sc. fra Andrije Nikića i fra Ante Marića. Zbornik radova o fra Martinu Mikuliću ilustriran je fotografijama iz pismohrane Hercegovačke franjevačke provincije.

-Kamen na kamenu je zbirka pjesama kojoj je autor dr. Viktor Tica. Viktor Tica  je rođen 12. travnja 1945. godine u Donjim Mamićima, župa Ledinac, gdje je završio šestogodišnju osnovnu školu. Sedmi i osmi razred osnovne škole, te prvi i drugi razred gimnazije završio je na Širokom Brijegu, a maturirao u Mostaru. Zagrebu je diplomirao na Medicinskom fakultetu i specijalizirao internu medicinu. Liječnički staž odradio je u Bjelovaru, a potom je radio u Grubišinom Polju te u Grudama. Godine 1976. doselio se u Lipik te zaposlio u Bolnici za rehabilitaciju. Domovinski rat ga je zatekao na radnom mjestu u pakračkoj bolnici. Uz bolesnike je ostao do njihove evakuacije u Kutinu, Popovaču i Zagreb. S obitelji, ženom i troje djece, je dospio u progonstvo te se zaposlio na mjesto interniste u Domu zdravlja MUP-a Hrvatske. Nakon oslobođenja Lipika vratio se u lipičku bolnicu gdje je obavljao poslove ravnatelja sve do umirovljenja. Pjesme je pisao od gimnazijskih dana i objavljivao po književnim časopisima. Napisao je veći broj priča za djecu i nekoliko dramskih tekstova. Objavio je knjigu Rat i progonstvo – male priče iz Domovinskog rata. Zagreb, 1994., a u kojoj je opisao svoje doživljaje iz vremena rata od 1991. do 1993. Objavio je i zbirku pjesama Kamen na kamenu : povratak stradalnika. Daruvar : Daruvarska tiskara, 1997., zbirku novela Prsten na dnu mora:. Pakrac : Matica hrvatska, 1998.;  zbirku pjesama Pjesme. Požega : Matica hrvatska, 2006.; dramu Hrvatska trilogija. Pakrac : MIK II, 2008.  

Viktor Tica je proslovu ove knjige napisao: Odlučio sam se za ovu knjigu pjesama iz dva razloga. Htio sam oteti zaboravu pjesme koje sam zapisivao od rane mladosti do današnjih dana. Također, želio sam obradovati svoje najbliže i prijatelje koji su mi pomogli u životu.

Pjesme sam poredao prema vremenu nastanka navodeći mjesta u kojima su nastale.

Ako se u ovoj knjizi svakom čitatelju svidi bar jedna pjesma, bit ću sretan.

Sama zbirka pjesama broji 159 stranica. Hvala Mariu Knezoviću za fotografije na koricama.

Matica hrvatska – Ogranak Grude


korica.png