Noć muzeja 2014. u Gorici

 

nocmuzejalogo-150.jpgBOGAT I ZANIMLJIV PROGRAM NOĆI MUZEJA 2014. U GORICI ODUŠEVILA BROJNE POSJETITELJE

Noć se muzeja, osim u svjetskim i europskim zemljama te u Hrvatskoj, događa i u mjestu Gorici i to po treći put.  Nekoć sjedište stare župe Imota, danas sjedište župe Gorica-Sovići primilo je u Noći muzeja preko 300 posjetitelja i predstavilo je svoju kulturnu baštinu na izuzetno lijep i zanimljiv način. Te su večeri, 31. siječnja 2014. godine u Gorici bili uvaženi gosti koji su pridonijeli boljem razumijevanju ove Noći muzeja 2014.

Za program i ova događanja su zaslužni: župnik župe Gorica-Sovići fra Stipe Marković; fra Vinko Mikulić – Bajević, kustos arheološke zbirke u Gorici; fra Ante Marić, ravnatelj Hrvatske franjevačke arheološke zbirke sv. Stjepana u Gorici; Mile Pejić, predsjednik Bratovštine; akademska slikarica Magdalena Džinić Hrkać i akademski kipar Zdenko Galić Vicić iz Gorice, i Mario Bušić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Grude. Noć otvorenih muzeja 2014. u Gorici otvorio je Načelnik općine Grude Ljubo Grizelj. Glazbom je i krasnim pjevanjem sve popratio kantautor Drago Grgić Godra iz Čapljine, a poezijom pjesnik Ante Majić iz Vinjana Donjih.

Prigodno je predavanje o arheologiji održala mlada znanstvenica mag. arch. Maja Soldo iz Širokog Brijega, a fra Ante Marić je općenito govorio o muzejima i o tijeku arheoloških iskapanja u Gorici. Naglasio je pri tome veliku ulogu franjevaca u osnivanju muzeja, jer je prvi muzej u BiH osnovan na Humcu u Franjevačkom samostanu davne 1884. godine, zahvaljujući prije svega fra Anđelu Nuiću.

Događanja su još bila, osim u Staroj crkvi sv. Stjepana, i u Galeriji gdje su o izložbi slika, koja je nazvana O, SJAJU SVETI, prigodno govorili akademska slikarica Kristina Ćavar, ravnatelj Franjevačke galerije na Š. Bijegu fra Vendelin Karačić i autorica izložbe Magdalena Džinić Hrkać. Izložbu je otvorila Helena Lončar, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa u Vladi Županije Zapadnohercegovačke.

Program je lijepo vodila Zorana Grizelj.

I na koncu je kustos fra Vinko Mikulić u Hrvatskoj franjevačkoj arheološkoj zbirci upoznao prisutne sa ovom vrijednom zbirkom i eksponatima u njoj.

Prekrasni fratarski stari podrum pružio je svima zadovoljstvo u razgovoru, druženju i u uživanju u domaćinskom ozračju i domaćim delicijama.

 

 


Gorica, 31. siječnja 2014.

MABU