49. ŠIMIĆEVI DANI U OSIJEKU

U organizaciji ogranaka Matice hrvatske iz Osijeka i Gruda u Osijeku je održan dio velike manifestacije koja se od 1964. godine održava u spomen na velikog hrvatskog pjesnika Antuna Branka Šimića. Ovogodišnji 49. Šimićevi susreti, dakako, održavaju se u njegovim rodnim Drinovcima, ali i u svim mjestima u kojima je živio ili se školovao taj veliki pjesnik.

Manifestacija se pod nazivom “Antun Branko Šimić i Slavonija” održala u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta . Inače, Susreti su počeli 3. studenoga u Drinovcima, a završavaju 22. studenoga u Vinkovcima, u kojima se Šimić školovao, javlja Glas Slavonije.

“Osijeku je kao domaćinu pripala velika čast da se dio 49. Šimićevih susreta održi u Osijeku”, napomenuo je na svečanom otvaranju predsjednik osječkog ogranka MH Ivica Završki dodavši i da je to prvi put da se tradicionalni Šimićevi susreti održavaju izvan Hercegovine i Zagreba. Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić izrazio je zadovoljstvo što se Osijek može pridružiti proslavi i izmijeniti iskustva s gostima, a načelnik općine Grude prisjetio se početka Šimićevih susreta 1964. godine u Drinovcima poklonivši dr. Šišljagiću umjetničku sliku. Stihove Antuna Branka Šimića govorila je glumica osječkog HNK Anita Schmidt.


Brojni Osječani, a posebice hercegovačkog podrijetla, sa zanimanjem i čežnjom poslušali su dva nastupa muške i ženske pjevačke skupine iz Gruda s popularnom gangom.

Dr. Sanja Jukić, asistentica na Filozofskom fakultetu u Osijeku, gorvorila je o Šimićevim srednjoškolskim danima u Vinkovcima te knjizi “Cibaliana” tiskanoj 1998. godine na stoti Šimićev rođendan pod nazivom “Cibaliana”. U njoj je 18 pjesama nastalih od 10. lipnja 1914. do 24. svibnja 1915. godine u Vinkovcima, a čak osam od njih u jednom danu. Dr. Goran Rem, profesor na Filozofskom fakultetu u Osijeku, napomenuo je velik utjecaj pjesnika Matoša na Šimićeva prva djela, što je svakako pogodovalo razvoju Šimića u jednog od najznačajnijih hrvatskih pjesnika svih vremena.


O grudskom pivanju govorili su i dr. Damir Zorić istaknuvši da ganga nije mnogo zapisivana jer se usmeno prenosila i uvijek je komentar dnevnih događanja. Usporedio ju je i sa slavonskim bećarcem, pohvalivši izdavanje dvostrukog CD-a grupe “Grudsko pivanje”. O tom iznimnom projektu sa 100 pjesama i 100 tekstova pjesama govorio je i Petar Majić pohvalivši napore Radija Grude na tom projektu.


Muški i ženski trio začinio je večer sa po jednom gangom, a posjetitelji su mogli i kušati delicije (pršut, sir i vina) koje su donijeli gosti iz Gruda.