USKRS S MATICOM HRVATSKOM U GRUDAMA SE NASTVALJA

 

raznotravanj2010_075-150.jpgU Staroj kapeli u Gorici u petak, 23. travnja 2010. godine u sklopu Hrvatske franjevačke arheološke zbirke sv. Stjepana Prvomučenika nastavljena je tradicionalna kulturna priredba znamenita naziva Uskrs s Maticom hrvatskom u Grudama. Na početku je programa sve pozdravio predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Grudama prof. mr. sc. Mario Bušić.

Ova je kulturna večer imala dva dijela:

1. Promocija knjige Grge Mikulića Priče i legende iz Hercegovine i

2. Otvaranje krasne Izložbe slika učenika Srednje škole A. B. Šimića iz Gruda i njihove prof. mr. Andrijane Mlinarević-Cvetković za koju je tiskan i prigodana katalog slika.

Priče i legende iz Hercegovine knjiga je prva u nizu ovoga žanra kako kaže njezin autor Grgo Mikulić, a o njoj je na predstavljanju više kazivao književnik fra Miljenko Mića Stojić. Poslije fra Miće je govorio autor Grgo Mikulić, te je ujedno pročitao nekoliko izvadaka priča iz knjige.

Izložba učenika Srednje škole koje se doista ne bi postidjela i ozbiljnija likovna institucija i koja umjetnička galerija zajedničko je djelo prof. mr. Andrijane Mlinarević-Cvetković i učenika Srednje škole iz Gruda – naglasio je predsjednik MH Grude M. Bušić i dodao kako Matica hrvatska Ogranak Grude njeguje ovaj prirodni suodnos škole i kulture i u tome će ozračju nastaviti. Izložbu su činila djela slijedećih mladih umjetnika: Marija Leko, Iva Šimić, Mate Šimić, Iva Leko, Jure Pešorda, Josip Bušić, Stipe Marić, Matea Šimić, Marija Bošnjak, Veselko Perić, Ana Akrap, Ante Pešorda, Marija Vranješ, Ana Palac, Iva Sabljo, Damir Braćić i prof. Andrijana Mlinarević-Cvetković. O izložbi i slikama je više govorio likovni umjetnik i kustos Hrvatske franjevačke arheološke zbirke u Gorici fra Vinko Mikulić Bajević.

Predstojnik odjela za kulturu općine Grude Srećko Mikulić prigodnim govorom otvorio je ovu izložbu.

Sve je glazbom uveličao rasturajući po glasoviru Grudski virtuoz, više puta nagrađivani kako međunarodnim tako i domaćim nagradama, Ivan Galić iz Gorice koji pohađa 2. razred Srednje glazbene škole u Imotskom.

 

Kulturna se manifestacija Uskrs s Maticom hrvatskom Grude nastavlja i to u slijedeći četvrtak, 29. travnja u kinodvoranu Grude u 20 sati gdje će se predstaviti nakladnička kuća JURČIĆ iz Zagreba te gostovanjem Ogranka MH Grude u Palači Matice hrvatske u Zagrebu u petak 7. svibnja 2010. godine u 18 sati.  Matica hrvatska u Grudama poziva sve ljubitelje kulture da se pridruže ovim priredbama.

                                                                                 

 

Matica hrvatska Grude

 {gallery}uskrs20102{/gallery}