SVEČANO PROSLAVLJENA 16. OBLJETNICA BRATOVŠTINE SV. STIPANA PRVOMUČENIKA GORICA-SOVIĆI I 11. GODIŠNJICA KLAPE „BRATOVŠTINA“

Grude, 1.10.2015. - Predstavljena knjiga Slom lažnog proroštva Gorana Marića

Svetom ispovijedi prije mise, a zatim svetom misom u župnoj crkvi u Gorici, koju je slavio fra Vinko Mikulić, počela je proslava 16-godišnjice Bratovštine sv. Stipana Prvomučenika Gorica-Sovići u petak 4. prosinca 2015. godine. U nadahnutoj propovijedi fra Vinko je Mikulić Bajević između svih lijepih i poticajnih misli kazao i to da je Bratovština izrasla iz krvi mučenika i svojih članova koji su se kroz povijest žrtvovali da bi sačuvali svoju vjeru, kulturu i baštinu na ovom hrvatskom prostoru. Rekao je da se i danas u Bratovštinu mogu ugledati mnogi jer je ova udruga katoličkih djevojaka i mladića nastavila dobro utrtim stazama svojih predaka koji se nisu štedjeli jer su živjeli po uzoru na svog zaštitnika sv. Prvomučenika Stipana. „Ne obazirite se na one koji vam zavide i upiru prstom u vas te o vama ružno govore, mi svi znamo da ste vi uzor za našu zajednicu i samo u tom duhu nastavite dalje!“ – završio je svoju propovijed fra Vinko.

Nakon propovijedi primljeni su i novi članovi u Bratovštinu sv. Stjepana. To su: Zdravka Bušić, Mate Boban, Marko Čuljak, Marijo Grizelj, Marko Jasak, Josip Boban, Silvijo Bogut i Stjepan Boban. Članovi Bratovštine su aktivno sudjelovali u ovoj svetoj misi navještajem poslanice i psalma, molitve vjernika i pjevanjem za vrijeme mise.

Na kraju svete mise predsjednik Bratovštine Dragan Prlić održao je kratak prigodni svečarski govor. Pozdravio je sve prisutne, čestitao novim članovima na želji i odvažnosti u današnje vrijeme svjedočiti Krista u svojoj župi i na svakom mjestu upravo kroz Bratovštinu, i pozvao ih da se aktivno pridruže raznnim veoma aktivnim sekcijama u Bratovštini. Predsjednik Dragan Prlić se posebno sjetio pokojnih članova Bratovštine.

Potom je uslijedio glazbeni program gdje su nastupili domaća klapa muška Bratovština, ženska klapa Mindula s Čiova i klapa Dobrkovići iz Širokog Brijega. Na koncu je sve začinila svojim nastupom kantautorica prof. Lucija Zovko koja je za ovu prigodu priredila iznenađenje otpjevavši po prvi put rođendansku pjesmu koja je posvećena Bratovštini sv. Stipana. Za to je ispraćena dugim pljeskom sviju prisutnih, a članovima Bratovštine je izmamila suze na oči.

U Galeriji u Staroj kapeli u Gorici upličeno je zatim svečano otvaranje izložbe slika osebujnog akadesmkog slikara Frane Primorca iz Čitluka. O Franinim slikama tekst iz pera pok. Krešimira Šege, koji se nalazi u katalogu, pročitao je Mario Bušić. Nadahnuto je još govorio i Frano Primorac autor ove izložbe. Načelnik općine Grude Ljubo Grizelj je prigodnim riječima otvorio ovu izložbu. Bratovštini je zahvalio za njezin rad na mnogim društvenim aktivnostima i zaželio joj još mnogo ljeta. Program je vodila Zorana Grizelj, a trio Bratovštine Ante Pejić, Dragan Prlić i Zvonimir Pejić krasno su otpjevali hit-pjesmu „Balada o uštipku“.

Fešta se potom, uz pjesmu i druženje, nastavila u konobi starog župnog dvora u Gorici gdje su se, nakon izvršenih glazbenih obveza u Posušju, pridružili i momci iz klape Zvizdan iz Posušja.

Svi smo ponosni jer Bratovština je nešto nezamjenjivo u našoj župi, općini i šire, poručili su iz ove vrijedne udruge.

 

Bratovština sv. Stipana Prvomučenika Gorica-Sovići