ODRŽAN OKRUGLI STOL O GANGI

img_2108_resize150.jpgKino dvorana Grude, petak 22. studenoga 2013. godina, 17.00 sati

VIII DANI MATICE HRVATSKE U GRUDAMA 2013. -BOŽIĆU U SUSRET-

Na ovom znanstvenom skupu okupili su se gotovo svi znanstvenici koji se u ovom trenutku ozbiljno bave problematikom i fenomenom gange kao tradicionalnog načina pjevanja.                         

U prepunoj grudskoj  dvorani, koju su popunili istinski zaljubljenici u fenomen gange, moglo se tijekom znanstvenih izlaganja čuti niz izuzetno zanimljivih i novih stvari kada je ganga u pitanju.             Na početku večeri s nekoliko riječi o gangi nazočne je pozdravio mr. Mario Bušić, predsjednik MH Ogranak Grude. Dobrodošlicu gostima i uspješan rad Okruglog stola poželio je i načelnik općine Grude Ljubo Grizelj.                                                                                                                                 

Organizatori  Okruglog stola bili su Institut za etnologiju i folkoristiku iz Zagreba i Matica hrvatska – Ogranak Grude. Sve riječi koje se izgovore i napišu o ovom izuzetnom događaju malo su u usporedbi s onim što se moglo uživo čuti. Ganga se ,po tvrdnjama dr. Anđelka Mijatovića, pjevala od Biokova i Mosora,preko Neretve,Cetine, Uskoplja, Livna,Kupresa,Ivan-planine, Kalinovika, Foče,Stoca i Nevesinja, a godina njenog nastanka je oko 1900. godine, po njemu to je višeglasni glazbeni izričaj. Dr. Anđelko Mijatović već je izdao knjige o gangi, te je prikupio i zapisao preko 10 tisuća gangi, a prema njegovim spoznajama nastalo ih je oko 100 tisuća.                                                                      

Druga znanstvenica koja je govorila o gangi bila je dr. Ankica Petrović. Uglavnom je govorila o kontroverzama koje su se vezale uz gangu kao i njenoj umjetničkoj vrijednosti. Rekla je kako je ganga pjesma komunikacije, te se posebno osvrnula na gangu koju gangaju žene                                 

Dr.Nikola Buble, profesor iz Splita, zaključuje o gangi kao o samorodnoj formi, te o potrebi  sociološkog pristupa prilikom istraživanja o njenom nastanku.                                                               

Ante Kraljević naglasio je da postoji cijeli niz pretpostavki o nastanku riječi ganga, što je u nastavku svoga kazivanja i obrazlagao.                                                                                                                     

Novinar Mladen Vuković  kazivao je o poetici gange, te njenom vrednovanju u novom trećem tisućljeću. Postoje uvrštavanja gange na najnovije glazbene spotove.                                                     

Dr. Joško Ćaleta, jedan od voditelja ovog okruglog stola govorio je o zainteresiranosti stranaca koji su istraživali gangu. Posebno je istaknuo Njemca Dietera Christensena.                                                        

Dr Ines Prica pričala je o gangi kao o tabuu, kao i o njenoj poetskoj vrijednosti.                            

Novinar Tomislav Matković, koji izuzetno uspješno kroz svoj rad promovira gangu, govorio je o iskustvima vezanim na istraživanjima o gangi, kao i o teritorijalnim odrednicama same gange. Gangale su gangaške skupine iz Gruda, Posušja i Imotskog.

 img_2128_resize.jpgimg_2127_resize.jpgimg_2125_resize.jpgimg_2122_resize.jpgimg_2112_resize.jpgimg_2111_resize.jpgimg_2110_resize.jpgimg_2102_resize.jpgimg_2105_resize.jpg