ZAVRŠILI 13. DANI MATICE HRVATSKE OGRANAK GRUDE –BOŽIĆU USUSRET-

U staroj crkvi u Gorici u subotu 22. prosinca 2018. godine zbio se završni događaj 13. Dana Matice hrvatske Grude –BOŽIĆU USUSRET-. Bio je to sjajan Adventski koncert koji je na glasoviru upriličio pijanist Ivan Iko Galić iz Gorice sa svojim kolegicama sopranisticom Marijom Pišković i flautisticom Nikolinom Vukoja. Sudjelovao je i mješoviti zbor župe sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići pod ravnanjem prof. Antonije Pešorda, a program je lijepo vodila Zorana Grizelj.

Repertoar je ovog koncerta bio zaista svjetske klase, i donosimo ga ovdje:

Ivan Galić – F. Schubert: 3 klavirska komada, D. 946

Marija Pišković i Ivan Galić (duo sopran-klavir)- J. Brahms: Wie Melodien zieht es mir; F. X. Gruber: Stille Nacht; J. Kaplan: Dugo u noć, u zimsku bijelu noć i Ave Maria od F. Schuberta.

Nikolina Vukoja i Ivan Galić (duo flauta-klavir) – C. Franck: Sonata za flautu i klavir u A-duru; D. Martin-I. Tatarević: Let it snow

Zbor župe Gorica-Sovići – Kog ste vidjeli, pastiri; Narodi nam se kralj nebeski.

Predsjednik Matice hrvatske Ogranak Grude mr. sc. Mario Bušić na kraju koncerta i na završetku 13. Dana Matice hrvatske kazao je između ostaloga: „Božiću smo evo ususret došli mnogim kulturnim događanjima, misama zornicama i drugim lijepim zbivanjima u posljednjih mjesec dana. Ovdje u staroj crkvi u Gorici koja je od ranokršćanskih vremena posvećena sv. Stipanu Prvomučeniku večeras nas je svojim virtuoznim nastupom oduševio naš Ivan Galić Iko iz Gorice. S njim su zajedno isto tako virtuozno nastupile večeras sopranistica Marija Pišković i flautistica Nikolina Vukoja. Naš Mješoviti župni zbor župe Gorica pod ravnanjem prof. Antonije Pešorde još jednom je pokazao svoje umijeće. Ovaj je koncert veličanstveno djelo ljudskih ruku i uma, u čast veličanstvenom i jedinstvenom djelu Božjem u povijesti, Božjem utjelovljenju na zemlji, Božiću. I za to smo ponosni i sretni večeras!

Ovaj Božićni koncert nosi naziv IN DIE NATALIS DOMINI. Christus natus est nobis: Venite adoremus! Na Božić Krist nam se rodi dođite poklonimo se Njemu! I zaista Božić nam se primakao, i ovim koncertom smo htjeli Novorođenomu Kralju kazati da mu mi Hrvati pripadamo i po vjeri i po kulturi, i po našim krasnim Božićnim skladbama i pjesmama, da se od njega ne želimo niti hoćemo nigda odvojiti!“

Zahvalio je Ivanu Galiću na velikoj upornosti koja je urodila plodom. Zato je Iko danas u Weimaru gdje predaje i usavršava se istodobno.

Na kraju su učenice Osnovne škole fra Stiapan Vrljića Sovići Lana Galić i Marija Bušić uručile cvijeće izravnim sudionicima ovoga koncerta: sopranistici Mariji Pišković, flautistici Nikolini Vukoji, voditeljici mješovitog župnog zbora sv. Stjepana Prvomučenika Gorica Sovići prof. Antoniji Pešordi, voditeljici programa ove večeri gospođici Zorani Grizelj i na koncu goričkom virtuozu pijanistu Ivanu Iki Galiću!  

Na kraju je predsjednik Matice hrvatske u Grudama u svoje ime i u ime najstarije kulturne institucije u Hrvata, u ime Matice hrvatske koju predstavlja u općini Grude svima zaželio čestit i blagoslovljen Božić i Novo lito 2019. Gospodnje!

Načelnik općine Grude Ljubo Grizelj na samom kraju programa zatvorio je 13. Dane Matice hrvatske Grude -Božiću ususret-, zaželio je još puno ovakvih lijepih događaja i koncerata, zahvalio je izvođačima i posebno Matici hrvatskoj u Grudama za izniman i vrlo uspješan rad u kulturi kroz čitavu godinu, i čestitao svima Božić i Novu godinu!

 

Markus Bohrermann