Završila kulturna manifestacija Uskrs s Maticom hrvatskom u Grudama

 

Predstavljanjem rada i djelovanja Ogranka Matice hrvatske Grude u Središnjici Matice hrvatske u Zagrebu. Završila je tradicionalna kulturna priredba Uskrs s Maticom hrvatskom Grude. Priredba koja je trajala od 8. travnja do 7. svibnja 2010. godine. Bogat program bijaše zajamčen dvjema izložbama slika, svečanom akademijom Matice hrvatske na kojoj su dodijeljene plakete MH učenicima osnovnih i Srednje škole iz općine Grude za najbolje likovne i literarne radove. Potom su se zbila tri predstavljanja knjiga. Sve su svojim nastupom obogatili mladi glazbenici, ponajviše učenici Osnovne glazbene škole iz Gruda i Ivan Galić na glasoviru, te klapa Bratovština.

U Zagrebu je Matica hrvatska Ogranak Grude na koncu ove priredbe predstavila svoj rad i djelovanje. Naime, Matica hrvatska je u zadnjih pet godina, kazao je predsjednik OMH Grude mr. Mario Bušić, tiskala 13 naslova knjiga i to: Kliješta za razbijanje orahove ljuske, zbirka pjesama Ljubice Benović, Grude, 2006. godine.

Matica hrvatska ogranak Grude je sunakladnik knjige autora Zdravka Kordića: Književnost i kulturna politika, Zagreb-Mostar-Grude, 2006. godine.

Godišnjak Matice hrvatske Grude br. 1, 2007. godine

Posljednji bijeg, povijesni roman fra Vjeke Vrčića, 2007.

Dictionarium Latino-italico-illyricum, Rječnik Latinsko-talijansko-hrvatski, autora fra Ludovika Lalića iz Ružića, pisanog od 1685. do 1700. godine, priredio ga je iz rukopisa za tisak akademik dr. dr. sc. fra Serafin Hrkać, izašao 2007. godine                                                                                                    

Godišnjak Matice hrvatske Grude SUSRETI  2, 2008. godine                                        

Zbornik radova s Međunarodnog znanstvenog skupa o hrvatskom književniku Antunu Branku Šimiću u povodu 110. godišnjice Šimićeva rođenja, 2008.                                                        

Hommage Šimiću, zbirka pjesama s katalogom slika, Grude-Drinovci, 2008.

Molitva pod križem, zbirka je pjesama kojoj je također Matica hrvatska Grude sunakladnik, a autor joj je Drinovčanin, pjesnik Ivan Grubišić, 2008.

Godišnjak MH Grude SUSRETI 3, 2009. godine.

Brod budala, autora Damira Pešorde, tiskana je 2009. godine u sunakladništvu s OMH Široki Brijeg.

Veronikin rubac (korizmeno-uskrsni igrokazi), autora fra Ante Marića, Grude 2010.

Većina je od tih knjiga djelo autora ili tematski vezanih za Grude i okolinu. Matica je hrvatska Grude imala još preko 30 predstavljanja knjiga, desetak koncerta, dvadesetak izložbi slika, rad s učenicima i mladima itd. u proteklih 5 godina svog rada i djelovanja, otkako je obnovljena. U Zagrebu su pred velikim auditorijem Gruđana i njihovih gostiju u palači Matice hrvatske govorili predsjednik MH Igor Zidić, gospodarski tajnik MH Damir Zorić, glavni tajnik MH Zorislav Lukić, predsjednik OMH Grude Mario Bušić, gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, a rad ogranka MH Grude su predstavili profesori Stjepan Glavaš i Jozo Marić. Gospodarstvo općine Grude je prezentirao Ivan Šimić. Bijahu prisutni mnogi ljudi iz gospodarstva općine Grude, kulturnog, javnog i vjerskog života općine Grude i grada Zagreba. U ime općine, u svojstvu izaslanika Načelnika općine Grude, pozdravio je sve nazočne Srećko Mikulić.

Predsjednik MH Igor Zidić je naglasio kako je odgovor na uspješan rad Grudskog Ogranka MH kao i drugih  hercegovačkih ogranaka MH, glavna Skupština MH koja se zbiva u Čitluku i to 19. lipnja ove godine, a koja po prvi put u povijesti izlazi iz Hrvatske, ali opet među Hrvate..

U palači Matice hrvatske promovirani su i glazbenici iz općine Grude, učenici OGS Grude, Ivan Galić i klapa Bratovština.

 

Matica hrvatska Grude

 {gallery}uskrs103{/gallery}