Vukovar-mjesto zajedničkog sjećanja

Grude, subota 6. veljače 2016. godine, kino dvorana,

 

Bila je to književna večer posvećena Vukovaru, borbi za slobodu Vukovara i Hrvatske. Svi koji su sudjelovali u ovom neobičnom i emocijama ispunjenom kulturnom događaju zaslužuju izvrsnu ocjenu, osobito to vrijedi za mali zbor “Nebeske ruže” iz župe Ledinac i članove HKUD “Tihaljina.” Na sceni su ponosno istaknute i zastave  Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Grude koje su nosili njihovi predstavnici. Sjajni kao i uvijek bili su članovi klape “Bratovština” župe Gorica-Sovići koji su otpjevali nekoliko prigodnih pjesama.Tekstove iz knjiga čitali su: Ivana Bošnjak,Marko Bošnjak,Nikola Ćorluka i Damir Plavšić. Predstavljene su dvije knjige:”58” HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca” autora Damira Markuša i “Ne plači, moj dobri anđele” autora Damira Plavšića.

Prikazana je i video-projekcija ratnih zbivanja u Vukovaru kao i prigodna izložba ratnih fotografija.Prikazan je i video zapis autentičnih ratnih scena iz Vukovara.

Govoreći o svojoj knjizi Damir Markuš je na osobit način istaknuo potrebu osjećaja zajedništva koji nam je i danas potreban.Naglasio je kako nismo dovoljno svjesni značenja onoga što smo napravili u Domovinskom ratu, te se zahvalio svima koji su pomogli ostvariti ovu lijepu kulturnu večer.Potrebito je puno više podučavati o vrijednostima Domovinskog rata u našim školama kako bi se saznala  prava istina. Isto tako, istaknuo je potrebu izdavanja novih knjiga o Domovinskom ratu kako nam se ne bi desilo da sve zaboravimo a ne bude zapisano.

Damir Plavšić,autor knjige “Ne plači,moj dobri anđele” u svom kazivanju naglasio je  kako svugdje po Hrvatskoj govori kako se svi trebamo ugledati na Hrvate iz Hercegovine i njegovati životne vrijednosti koje oni žive.Oni su dali tolike ljudske žrtve za Hrvatsku a ostali su jaki i ponosni.Kada treba govoriti o žrtvi Vukovara onda bi najbolje bilo zašutjeti i ništa ne govoriti koliko je velika ta žrtva koja se ne da opisati riječima; rekao je na koncu večeri načelnik općine Grude Ljubo Grizelj. Pročitao je i imena poginulih vukovarskih branitelja koji su porijeklom iz Gruda, predvođenih generalom Blagom Zadrom, te se iskreno zahvalio autorima knjiga na njihovoj nesebičnoj žrtvi za Vukovar i Hrvatsku.   

 

Organizatori su bili:

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Grude

Matica Hrvatska- Ogranak Grude

Općina GrudeDSC_0051 DSC_0054 DSC_0059 DSC_0076 DSC_0078 DSC_0084 DSC_0104 DSC_0108 DSC_0109 DSC_0119 DSC_0124 DSC_0129 DSC_0132 DSC_0137 DSC_0140 DSC_0148 DSC_0152 DSC_0161 DSC_0166 DSC_0178 DSC_0182