VELEPOSLANIK REPUBLIKE AUSTRIJE U BIH POSJETIO GORICU

 

Veleposlanik Republike Austrije u BiH njegova ekselencija dr. Donatus Köck sa suprugom Marie Köck Thoby u petak 26. travnja 2013. godine posjetio je Goricu. Na poziv Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići austrijski veleposlanik je u ovoj prigodi predstavio izložbu velikog austrijskog umjetničkog genija Gustava Klimta u župnoj Galeriji u Gorici.

Prije samog otvorenja izložbe domaćini su veleposlaniku pokazali neka zdanja koja potječu iz Austrougarske monarhije a nalaze se na ovom prostoru, to su stara škola i serpentina Zavala. Kroz staru školu, koja je danas vatrogasni dom DVD-a Gorica veleposlanika i njegovu suprugu proveo je Darko Paradžik-Brajo upoznavši ih s aktivnostima ovog veoma aktivnoga Dragovoljnog vatrogasnog društva. Nakon posjeta vatrogasnom domu veleposlanik je obišao i cestu Zavalu i zadivio se velebnom domišljatom zdanju čiji je projektant svojedobno bio Austrijanac.

Na otvaranju izložbe austrijskog veleposlanika je pozdravio na njemačkom jeziku Mario Bušić, iskazavši mu zahvalnost i dobrodošlicu. Između ostaloga Bušić je kazao: Bogatstvo kulturne baštine ovoga kraja osobito Gorice istraživao je  i arheolog Austrijanac Karl Patsch. Njegovo su djelo nastavili i drugi arheolozi, tako da je ovo mjesto Gorica veoma poznato u svijetu arheologije. Ovdje u zgradi župnoga dvora ima arheološki muzej, a u blizini stara crkva i okolo nje arheološke iskopine iz ranokršćanskog i starohrvatskog doba.

Kako vidite i danas naša generacija nastavlja njegovati kulturu na ovom prostoru pa je i ovaj Vaš posjet i ova izložba večeras dio te kulturne zbilje!

Hvala Vam što ste došli u Goricu, u općinu Grude i osjećajte se ovdje kao kod svoje kuće. To Vam iskreno žele svi članovi Bratovštine sv. Stjepana, na čelu s predsjednikom Milom Pejićem, kao i svi prisutni ovdje večeras!

Kustos hrvatske franjevačke arheološke zbirke sv. Stjepana u Gorici fra Vinko Mikulić je kazao kako Austriju i hrvatski narod i ovu zemlju povezuje povijest i kultura, zaželjevši da tako bude i ubuduće.

Veleposlanik dr. Donatus Köck pozdravio je sve prisutne zahvalivši prije svega Bratovštini koja ga je po drugi put pozvala u Goricu i ugostila. Osobito je zahvalio Mariju Bušiću koji je bio čvrsta veza za ovu suradnju. Veleposlanik je najavio nastavak suradnje pohvalivši otvaranje izložbe slika Gustava Klimta u Gorici. Pozvao je pritom sve učenike i djecu iz općine Grude i Županije Zapadnohercegovačke da dođu pogledati ovu izložbu.

Izložbu je otvorio načelnik općine Grude Ljubo Grizelj, koji je zahvalio veleposlaniku za posjet općini Grude iskazavši želju da se suradnja Republike Austrije i općine Grude i u budućnosti  nastavi. Načelnik Ljubo Grizelj je u ovoj prigodi darovao veleposlaniku umjetničku sliku.

Ovu kulturnu večer su u glazbenom smislu uveličali Božidar Vlašić iz Sovića koji je svirao na glasoviru te klapa Bratovština čije pjesme veleposlanik redovito sluša putem CD-a.

Program je lijepo vodila gđica Zorica Zorić. Između brojnih posjetitelja otvaranju izložbe su nazočili ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije ZH Helena Lončar, ministar branitelja iz Domovinskog rata Županije ZH Mladen Begić, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije ZH dr. sc. Stjepan Bogut, zatim načelnik općine Posušje Branko Bago i ravnatelj Osnovne škole fra Stipana Vrljića iz Sovića Ante Krstanović.

U veselom ozračju nastavilo se družiti do u noć uživajući u domaćim delicijama koje su za ovu prigodu pripravile članice mjesnoga župnoga zbora te Goričke i Sovićke domaćice. Ovim otvaranjem izložbe slika Gustava Klimta završila je tradicionalna kulturna manifestacija Uskrs s Maticom hrvatskom u Grudama.

 

 

Bratovština sv. Stjepana Gorica-Sovići