SVEČANO ZAVRŠILI 51. ŠIMIĆEVI SUSRETI 2014.

simic_150.jpgU petak 9. svibnja 2014. godine svetom misom u župnoj crkvi u Drinovcima za braću Šimić i svečanom akademijom u Drinovcima, rodnom mjestu Antuna Branka i Stanislava Šimića, završili su 51. Šimićevi susreti 2014. godine.

Na samom početku je sve nazočne pozdravio voditelj programa, glumac HNK Mostar Robert Pehar koji je recitirao Šimićeve pjesme tijekom cijele priredbe, a potom je zbor Osnovne škole Drinovci otpjevao hrvatsku himnu Lijepa naša.

Uslijedilo je pozdravni govor koji je uputio izaslanik predsjednika Sabora Republike Hrvatske,  pokrovitelja ovogodišnjih 51. Šimićevih susreta, saborski zastupnik dr. sc. Goran Marić. Pozdravio je sve u ime predsjednika Sabora RH Josipa Leke i naglasio važnost ove manifestacije za hrvatsku književnu povijest i sadašnjost, ističući pri tome veličinu braće Šimiće, posebice Antuna Branka Šimića.

Predavanje o A. B. Šimiću održao je akademik Josip Bratulić potpredsjednik Matice hrvatske. Akademik Bratulić je između ostaloga rekao da je Antun Branko Šimić jedan od najvećih hrvatskih pjesnika, čovjek koji je svoju vjeru svjedočio u svojim pjesmama, ali i kao čovjek neprestance tražio tajne koje su u tom rasponu između neba i zemlje.

Čitav je ovogodišnji sadržajan program Akademije glazbom obogatio kantautor i pisac, književnik Daniel Načinović iz Pule.

Uslijedila je zatim dodjela nagrada mladim pjesnicima. Nagrade mladim pjesnicima do navršenih 25 godina života koji do sada nisu objavili ni jednu zbirku pjesama dodijelio je Dražen Vranješ, član Organizacijskog odbora 51. Šimićevih susreta. Istovremeno su bile recitacije nagrađenih radova mladih pjesnika koji su svoje pjesme sami recitirali dok su preuzimali nagradu.

Nagrađeni su sljedeći mladi pjesnici:

Katarina Biško, učenica 7. razreda Osnovne škole fra Stipana Vrljića Sovići,

Anamarija Čolak, učenica 3. razreda opće gimnazije Srednje škole A. B. Šimića Grude,

Ivan Luketić, student 2. Godine kroatistike i filozofije na Filozofskoim fakultetu u Splitu,

Mario Grizelj, student na Sveučilištu u Mostaru.

Dodjeljena je i godišnja nagrada Antun Branko Šimić Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne koju je dodijelio predsjednik DHK H-B prof. Ivan Sivrić, a uručena je akademiku Ivanu Aralici za roman Japundže. Akademik Aralica je u ovoj prigodi zahvalio svima.

Iza toga je bio nastup sljedećih pjesnika: Daniel Načinović, Amir Brka, Pajo Kanižaj, Ivan Sivrić, Joso Živković i Dijana Burazer.

Na kraju je u ime Organizacijskog odbora 51. Šimićevih susreta 2014., potpredsjednik Organizacijskog odbora Mario Bušić, prigodnim riječima zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovogodišnjim, programom i sudionicima bogatim, Šimićevim susretima i svečano zatvorio 51. Šimićeve susrete 2014. godine.

 

 

Organizacijski odbor 51. Šimićevih susreta 2014.

drin-1.jpgdrin-5.jpgdrin-6.jpg