SVEČANO POČELI 7. DANI MATICE HRVATSKE U GRUDAMA

 

 

matica_logo_novi.jpg

 
 U kinodvorani u Grudama u petak 23. 11. 2012. u povodu blagdana sv. Kate zaštitnice Gruda svečano su počeli 7. Dani Matice hrvatske Grude pod nazivom BOŽIĆU USUSRET koji će trajati sve do samoga Božića. U prvoj večeri zbilo se predstavljanje knjige Gruđanina koji živi i radi u Zagrebu dr. sc. Damira Zorića ETNOGRAFIJE HRVATSKIH MISIONARA. Knjigu su predstavili dr. sc. Damir Zorić i prodekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Tomo Vinšćak. U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici Osnovne glazbene škole Grude: Matea Prlić, Božidar Vlašić i Nikolina Pejić.  
0001.jpg  
 20121123_191309-400.jpg  
 

20121123_191727-400.jpg

 
 20121123_191438-400.jpg  

 

 

 

Kinodvorana je bila ispunjena dupkom tako da su svi pridošli na ovaj kulturni događaj mogli uživati u govorima učenih ljudi. Damir Zorić je pohvalio rad Ogranka Matice hrvatske Grude, naglasivši pri tome kako Matica hrvatska u Grudama u očima Središnice iz Zagreba spada među aktivne, odnosno najaktivnije ogranke s iznimno dobrim i kvalitetnim programima kroz cijelu godinu, a to je zapravo i zadaća Matice hrvatske čuvarice i njegovateljice hrvatske kulture, koja prenošenjem te kulture do svakog čovjeka njeguje čovjekovu dušu.

Prof. dr. sc. Tomo Vinšćak je sa stručne strane veoma pozitivno ocijenio Zorićevu knjigu, kazavši kako je ova knjiga pionirski rad koji otvara mnogim našim znnstvenicima široko vrata da uđu u ovu veliku i prostranu znanstvenu zanimljivost koja je još uvijek neistražena.

Program 7. Dana Matice hrvatske nastavlja se u idući petak i subotu kad se u Ružićima i u Gorici događaju zanimljiva kulturna zbivanja.

Mario Bušić, predsjednik Matice hrvatske Ogranak Grude zadovoljno je kazao, da je program ovogodišnjih 7. Dana Matice hrvatske u Grudama ne samo dostojan imena Matice hrvatske nego dapče obogaćuje djelatnost ove najstarije kulturne institucije u Hrvata. Bušić je rekao još kako se isplatio rad u proteklim godinama što je vidljivo od mnoštva podržavatelja i onih koji se ovih dana žele učlaniti u Maticu hrvatsku u Grudama.

 

Matica hrvatska Grude