REKPITULACIJA ZBIVANJA U ORGANIZACIJI OGRANKA MATICE HRVATSKE GRUDE U 2012.

matica_logo_novi.jpg

 

 

 

 

 

 

Matica hrvatska – Ogranak Grude

 

REKPITULACIJA ZBIVANJA U ORGANIZACIJI

OGRANKA MATICE HRVATSKE GRUDE U 2012.

 

Matica hrvatska Ogranak Grude i u 2012. godini ostvarila je iznimne rezultate na polju kulture u općini Grude i u široj zajednici. Ovdje ćemo nabrojite sve aktivnosti koje je Ogranak Matice hrvatske uradio u 2012. godini i nakladu OMH Grude.

Prvi događaj koji je Matica hrvatska u 2012. godini odradila bio je onaj u suradnji sa župnim uredom Gorica-Sovići, Bratovštinom sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići i Hrvatskom franjevačkom arheološkom zbirkom sv. Stjepan u Gorici, NOĆ MUZEJA 2012. Sve se odvijalo u Gorici, u Hrvatskoj franj. arheološkoj zbirci, u Staroj crkvi i u Galeriji Bratovštine i župe Gorica-Sovići.

OBILJEŽAVANJE DEVEDESETE OBLJETNICE ROĐENJA IVANA ALILOVIĆA (1922. – 2012.) zbilo se u petak, 24. veljače 2012. u 18 sati u kinodvorani u Grudama. U toj prigodi predstavili smo GODIŠNJAK MATICE HRVATSKE GRUDE SUSRETI 5 i odali počast prof. Ivanu Aliloviću održavši PRIGODNO SLOVO O PROFESORU  IVANU ALILOVIĆU. U programu su sudjelovali: Petar Majić, član uredništva Godišnjaka MH Grude; prof. dr. sc. Srećko Tomas, Sveučilište u Osijeku; prof. Domagoj Tomas iz Osijeka i prof. dr. sc. fra Andrija Nikić, Sveučilište u Mostaru. U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici Osnovne glazbene škole Grude. 

U povodu 170. obljetnice Matice hrvatske Ogranak MH u Grudama je tradicionalno organizirao priredbu USKRS S MATICOM HRVATSKOM U GRUDAMA. Događanja su bila slijedećim redom:

U četvrtak, 19. travnja 2012. u kinodvorani u Grudama u 20 sati zbilo se predstavljanje knjige Glazbena baština Zapadne Hercegovine, autorica Anite Miličević, Katarine Katura i Tonćike Kolobarić.Knjigu su predstavili Dunja Bilinovac, profesorica iz Širokog Brijega, a autorice su nešto detaljnije kazivale o svome djelu. Anita Milićević je govorila na naslov: "Narodni običaji, glazbala, napjevi i kola u Zapadnoj Hercegovini"; Katarina Katura je kazivala: "Kulturno-umjetnička društva u Zapadnoj Hercegovini"; Tonćika Kolobarić je na kraju kazala o: "Glazbenoj školi Široki Brijeg". U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici Osnovne glazbene škole Grude, Glazbene škole Široki Brijeg i KUD Sveti Ivan Krstitelj iz Ružića.

U četvrtak, 26. travnja 2012. u kinodvorani u Grudama u 20 sati dogodilo se predstavljanje dvije knjige prof. Radice Leko iz Posušja i to romana U Njemačku, brale… i zbirka pjesama Nova svitanja

Predstavljači su bili: Krešimir Šego, Stanko Bašić, Branko Leko i autorica Radica Leko)

U petak, 11. svibnja 2012. u Galeriji Bratovštine i župe Gorica-Sovići, u Staroj kapeli u Gorici u 20 sati

bilo je Otvaranje izložbe slika akademskog grafičara fra Tihomira Bazine. U programu sudjelovahu: mr. ars sacra Kristina Kramer, fra Željko Grubišić i fra Tihomir Bazina, a glazbom  je sve začinio Ivan Galić iz Gorice na glasoviru.

Matica hrvatska Grude sudjelovala je u organizaciji Kulturnog ljeta u župi Gorica-Sovići kojega tradicionalno organizira Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići. Ovdje ukratko donosimo program Kulturnog ljeta: U četvrtak, 28. VI. 2012. u crkvi Sv. Petra i Pavla u Sovićima u 20.30 sati nastupio je mješoviti zbor Sion iz Mostara.

U nedjelju, 15. VII. 2012. kod zvonika Sv. Ilije u Bobanovoj Dragi u 20.30 sati gostovao je Stipe Božić, hrvatski humanitarac i alpinist. U četvrtak, 26. VII. 2012. u Galeriji Bratovštine i župe Gorica-Sovići u Staroj kapeli u Gorici u 20.30 sati bilo je Otvaranje izložbe slika mr. Andrijane Mlinarević-Cvetković, tajnice Matice hrvatske Grude.

U nedjelju, 29. VII. 2012. u Staroj crkvi u Gorici u 20.30 sati bio je VI. susret klapa u Gorici

U srijedu, 1. VIII. 2012. Pod kostilama u Gorici pokraj Stare kapele u 20.30 sati dogodilo se Predstavljanje knjige Živa glava autorice Julienne Bušić. Matica hrvatska Ogranak Grude pohvaljuje rad Bratovštine sv. Stjepana Gorica-Sovići i zahvalna je toj vrijednoj udruzi na suradnji.

Šimićevi susreti su obilovali kulturnim zbivanjima na najvišoj razini, a Ogranak Matice hrvatske u Grudama je uz općinu Grude, suorganizator ovoj najstarijoj hrvatskoj kulturno-književnoj manifestaciji u BiH i uopće u Hrvata. Program donosimo u cijelosti:

49. ŠIMIĆEVI SUSRETI 2012.

-3. XI. 2012. (subota) u Osnovnoj školi u Drinovcima u 18 sati svečano Otvaranje 49. Šimićevih susreta 2012. godine. 

Predstavljanje knjiga Maskembal pod tuđom maskom, Dani od pijeska i
predstavljanje zbirke poezije Krevet od kamena, autora liječnika doc. dr. sc. Ivana Alerića iz Zagreba, rođenog u Drinovcima.
Sudjelovali su: spikerica hrvatskog radija Rosanda Tometić; književni kritičar, teoretičar književnosti i velikan hrvatske pisane riječi, pjesnik dr. sc. Branko Bošnjak; te autor doc. dr. sc. Ivan Alerić; u glazbenom dijelu programa sudjeluje Frama Drinovci

-7. XI. 2012. (srijeda) u kinodvorani u Grudama u 18 sati glazbeno-scensko-poetski kolaž  Hercegovina (I. dio), gostovali su glumci HNK Mostar

-8. XI. 2012. (četvrtak) u kinodvorani u Grudama predstavljanje života i djela akademika Veselka Koromana. Prikazivanje dokumentarnog filma o akademiku Koromanu (sudjelovahu: autor filma Ivan Vukoja, prof. dr. Miroslav Palameta i akademik Veselko Koroman; u glazbenom dijelu programa nastupio je Drago Grgić – Godra)

-10. XI. 2012. (subota) u HNK u Osijeku –Šimićevi susreti u Slavoniji– predstavljanje nosača zvuka i knjige Grudsko pivanje i predavanje o A. B. Šimiću prof. DR. Gorana Rema iz Osijeka

-13. XI. 2012. (utorak) u Franjevačkoj galeriji na Širokom Brijegu u 17 sati gostovanje je Galerije Slavko Kopač iz Vinkovaca i Otvaranje izložbe slika Katarine Žanić – Michieli, te predstavljanje knjige Koja je boja tuge, autorice Vinkovčanke Tatjane Kurolt

-16. XI. 2012. (petak) u Mostaru, Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača (Mala dvorana) u 18 sati dodjela nagrade Antun Branko Šimić č. s. Mariji od Presvetog Srca Anki Petričević i predstavljanje Monografije o č. s. Anki Petričević

-18. XI. 2011. (nedjelja) u Drinovcima u 11 sati sveta misa za Antuna Branka i Stanislava Šimića

U 12.15 sati u dvorani Osnovne škole u Drinovcima  svečana Akademija u čast Antuna Branka i Stanislava Šimića

U programu sudjelovahu:

Glazbeni program: Lucija Zovko i zbor Osnovne škole iz Drinovaca

Nagrađeni učenici – dodjela plaketa – Šimićevi susreti

Književnici

-22. XI. 2012. u Galeriji u Vinkovcima u 18 sati Otvaranje izložbe grafika pod naslovom Seizmografski zapisi duše, autora Darka Dugandžića, asistenta na ALU Široki Brijeg – Zatvaranje 49. Šimićevih susreta 2012.

Kao kruna Matičinih kulturnih događanja u 2012. bijahu:

VII. DANI MATICE HRVATSKE U GRUDAMA 2012.

-BOŽIĆU USUSRET-

Donosimo redom kulturna zbivanja:

-23. XI. 2012. (petak) – u povodu blagdana sv. Kate zaštitnice Gruda u kinodvorani u Grudama u 19 sati bilo je predstavljanje knjige dr. sc. Damira Zorića Etnografije hrvatskih misionara.

30. XI. 2012. (petak) – u dvorani župnog ureda u Ružićima u 17 sati zbio se Okrugli stol o životu i djelu fra Martina Mikulića u povodu 100. obljetnice njegove smrti (sudjelovali su svojim radovima: provincijal dr. fra Ivan Sesar, župnik župe Ružići fra Ivan Marić, prof. dr. fra Andrija Nikić, književnik fra Ante Marić, urednik Kršnog zavičaja fra Žarko Ilić, književnica dr. sc. Milka Tica, prof. dr. sc. Marinka Šimić i mr. sc. Mario Bušić)

-1. XII. 2012. (subota) bila je 13. obljetnica Bratovštine Sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići;

U 18 sati u župnoj crkvi u Gorici slavljena je sveta misa koju je predvodio župnik fra Željko Grubišić. Poslije svete mise bio je koncert klape Bratovština, netom iza koncerta u Galeriji Bratovštine i župe Gorica-Sovići otvarili smo izložbu slika Vesne Ujević iz Imotskog i predstavili knjigu pjesama Što je meni poezija?, autora Marka Čuljka.

-5. XII. 2012. (srijeda) – u Srednjoj školi A. B. Šimića u Grudama u 18 sati bilo je predstavljanje knjige: Abeceda, autorica Ive Nuić i Andrijane Mlinarević-Cvetković u nakladi Matice hrvatske Grude i Cvitka.

-22. XII. 2012. (subota) – U Staroj kapeli u Gorici u 18 sati zbilo se predstavljanje monografije Ravlića pećina, autora prof. dr. sc. Brunislava Marijanovića (nakladnici ove monografije su Hrvatska franjevačka arheološka zbirka sv. Stjepana Gorica i Matica hrvatska Grude). Sudjelovali su kustos zbirke fra Vinko Mikulić, mr. sc. Mario Bušić, rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Ante Uglešić i autor monografije prof. dr. Bruno Marijanović.

-23. XII. 2012. (nedjelja) u župnoj crkvi na Ledincu u 18 sati – Božićni koncert župnih zborova i drugih glazbenih organizacija s područja općine Grude Sudjelovali su zborovi slijedećih župa i glazbenih organizacija iz općine Grude: Ledinac, Drinovci, Ružići, Gorica-Sovići, Tihaljina, OGŠ Grude, OŠ Grude, Frame općine Grude, klapa Bratovština i glazbenici Miro Tomić i Lucija Zovko.

Nakon ovog tradicionalnog i jedinstvenoga koncerta VII. Dani Matice hrvatske Grude su svečano završili pošto ih je Načelnik općine Grude zatvorio prigodnim govorom.

 

Ovdje nabrajamo knjige koje su izašle u nakladi Ogranka Matice hrvatske Grude u 2012. godini:

 

Susreti 6, Godišnjak Matice hrvatske Grude 2012.; Zbornik, više autora;

Ravlića pećina, monografija, autor: prof. dr. Brunislav Marijanović u nakladi Hrvatske franjevačke arheološke zbireke sv. Stjepana Gorica i Matice hrvatske – Ogranak Grude;

Tractatus in libros de anima: autor: fra Antun Žderić, knjigu priredili: akademik prof. dr. dr. sc. Serafin Hrkać i mr. sc.  Mario Bušić u nakladi Instituta za latinitet Sveučilišta u Mostaru i Matice hrvatske – Ogranak Grude;

Abeceda, autorice: Ive Nuić i Andrijana  Mlinarević-Cvetković u nakladi Matice hrvatske – Ogranak Grude;

Što je meni poezija?, autor: Marko Čuljak u nakladi Matice hrvatske – Ogranak Grude;

Katolozi slika mr. Andrijane Mlinarević-Cvetković, fra Tihomira Bazine i Vesne Ujević.

 

 

Matica je hrvatska u Grudama uradila što je mogla i umjela u 2012. godini, dragi podupiratelji i članovi naše najstarije hrvatske kulturne institucije. Prema ovomu izvješću sami zaključite gdje smo promašili, jesmo li mogli bolje?! Tu smo za Vas i radi općega dobra. Na raspolaganju stojimo svima uvijek i u svako vrijeme kad je kulturna djelatnost u pitanju. Radujemo se ako smo pomogli u uzdizanju našega hrvatskoga duha na ovim prostorima, ako smo pak što krivo uradili, nemojte nam zamjeriti, bilo je sigurno nenamjerno. Naime, tko radi, taj griješi. Nastojat ćemo i ubuduće ako dragi Bog dade, raditi za opće dobro svoga hrvatskoga katoličkoga naroda u našoj zajednici. Svima koji su nas na bilo koji način podržali i koji nas trajno podržavaju iskrena hvala za sve!

Želimo Vam sve čestito i blagoslovljeno u životu!

 

 

Vaša Matica hrvatska – Ogranak Grude