Prof. dr. sc. Slobodan Lang gost na korizmenoj tribini u Gorici

lang_150.jpgRođen je 1945. godine, živi i radi u Zagrebu. Osnovno i srednje školsko obrazovanje te Medicinski fakultet završio je u Zagrebu. Doktorirao je i položio specijalizaciju socijalne medicine. Autor je više od 100 stručnih i znanstvenih članaka te autor i koautor više knjiga.

Javno djelovanje profesora Langa započinje još u gimnazijskim i studentskim danima. Profesor dr. Slobodan Lang iskazao je svoju opredijeljenost u borbi za ljudska prava, jednakost i humanost. Prof. dr. sc. Slobodan Lang bio je posebni savjetnik Predsjednika RH za humanitarna pitanja u razdoblju od 1993. do 2000. godine. Bio je zastupnik u Županijskom domu Sabora RH, Veleposlanik u Ministarstvu vanjskih poslova RH, voditelj hrvatske delegacije u Interparlamentarnoj uniji te član Vijeća Europe.

Osim kroz svoj profesionalni rad prava potvrda ovog opredjeljenja dolazi pojavom ratnih prijetnji, a kasnije i dramatičnih stradanja na području bivše države. Kronologija mirotvornog djelovanja i humanitarnog rada profesora Langa započinje pomaganjem rudarima u štrajku glađu na Kosovu 1989. godine, zatim nastojanjima u sprečavanju sukoba u Hrvatskoj i Jugoslaviji 1988.-1990., djelovanjem među ugroženim grupama u Hrvatskoj 1990., protestom protiv ratnih sudova JNA u Zagrebu 1991., skupom protiv antisemitizma u Zagrebu 1991. godine. Opredijeljenost za djelovanje pod svaku cijenu i u najtežim ratnim okolnostima profesor Lang iskazao je suorganiziranjem Konvoja "Libertas" za Dubrovnik 1991. godine, zaštitom zarobljenika 1991.-1995.g u Bosni i Hercegovini, organizacijom zaštite i brige za prognane i izbjegle u RH, organiziranjem i vođenjem "Bijelog Puta" za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu 1993., vođenjem akcije „Spasimo život" i povratka u Veliku Kladušu 1995. i 1996. godine.

Za svoj rad i djela profesor Slobodan Lang primio je više desetaka priznanja, nagrada i odlikovanja, među kojima navodimo najznačajnije:

-Medalja Ministarstva pomorstva Republike Hrvatske – Priznanje za prinose slobodi

vječnoga Dubrovnika u teškim vremenima 1991 i 1992.

-Spomenica Domovinskog Rata 1990. – 1992.

-Spomenica Domovinske Zahvalnosti

-Red Hrvatskog Trolista

-Red Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske

-Red Nikole Šubića Zrinskog (za Hrabrost)

-Red Kneza Branimira s ogrlicom

-Medalja ECTF-a (European Community Task Force)

-Zastava Kongresa Sjedinjenih Američkih Država

 

Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići poziva vas da dođete u petak, 25. ožujka u 20 sati u Stari župni dvor u Goricu na korizmenu tribinu koju će održati uvaženi prof. dr. Slobodan Lang na temu: Ima li smisla činiti dobro?