PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

logogrb150.jpg MATICA HRVATSKA

MATICA HRVATSKA

OGRANAK MATICE HRVATSKE GRUDE

 

 

 

 

Grude, 17. siječnja 2009.

 

 

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

 

 

Matica hrvatska Ogranak Grude na svojoj prvoj sjednici u 2009. godini, koja je održana 16. siječnja tekuće godine u Grudama, razmatrala je nekoliko točaka koje su se našle na Dnevnom redu. Sjednici su nazočili članovi Predsjedništva Matice hrvatske Ogranak Grude u proširenom sastavu, a sjednicom je predsjedavao predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Grudama, prof. mr. sc. Mario Bušić.

Donesen je Nakladni plan Matice hrvatske Ogranak Grude za 2009. godinu sa jedinstvenim zaključkom da se nastavi tiskati treći broj Godišnjaka Matice hrvatske Grude SUSRETI 3, te da se izda knjiga Izbor pjesama fra Lucijana Kordića. Isto je tako zaključeno da se u suradnji s općinom Grude i nakladničkom kućom Synopsis iz Sarajeva počne raditi na izradi Monografije općine Grude.

Sudionici sastanka Matice hrvatske Ogranak Grude jednoglasno su odlučili da se nastavi s ustaljenim aktivnostima Matice hrvatske Grude u 2009. godini kao što su kulturni programi: Korizmene tribine, Uskrs s Maticom hrvatskom u Grudama, Organizacija 46. Šimićevih susreta, te Dani Matice hrvatske u Grudama. Matica hrvatska Ogranak Grude i ove će godine raspisati Natječaj za najbolje pisane uratke učenika Osnovnih i Srednje škole iz općine Grude i najuspješnije učenike s najboljim radovima nagraditi na svečanoj Akademiji kod dodjele nagrada u mjesecu svibnju.

Uz ove već spomenute aktivnosti Matica hrvatska u Grudama počet će raditi zavičajnu biblioteku pisaca i drugih kulturnih stvaratelja na različitim poljima umjetnosti, a koji su podrijetlom iz općine Grude. Svakako će u ovoj 2009. godini od čelnika općine Grude i svih drugih nadležnih subjekata u općini tražiti dostojan prostor za kulturni centar (dom) u Grudama, koji će biti višenamjenskog karaktera (uredski prostor, galerijski prostor, čitaonica s bibliotekom, gradska kavana itd.).

Zaključeno je da će Izborna Skupština Matice hrvatske Ogranak Grude biti poslije svetkovine Uskrsa.

Na kraju je jedinstveno kazano kako bi Matica hrvatska Ogranak Grude konačno, nakon 4 (četiri) godine vrlo aktivna i plodonosna rada na kulturnom polju u Grudama, trebala dobiti svoje prostorije u samim Grudama, e da bi uspješnije mogla raditi na dobrobit sviju stanovnika općine Grude.

 

 

 

                                                                       MATICA HRVATSKA, GRUDE