Priopćenje MH Grude

 

 

matica_logo_novi.jpg

MATICA HRVATSKA OGRANAK GRUDE

 

 

 

Grude, 15. rujna 2012.

 

 

U prostorijama općine Grude održan je sastanak vodstva Matice hrvatske Ogranak Grude. Na sastanku je predstavljen program rada Ogranka Matice hrvatske do kraja tekuće  godine s posebnim naglaskom na organiziranje 49. Šimićevih susreta 2012. godine koji će biti od 3. do 22. studenoga ove godine u nekoliko mjesta u BiH i Hrvatskoj. Matica hrvatska u Grudama suorganizator je Šimićevih susreta.

Također je predstavljen i nacrt programa VII. Dana Matice hrvatske u Grudama, a ta bi se tradicionalna kulturna manifestacija zbivala od kraja mjeseca studenoga i u prosincu sve do Božića ove godine. Potrebno je naglasiti da se u ovoj manifestaciji planira održati i okrugli stol o životu i djelu znamenitog fra Martina Mikulića u povodu 100. obljetnice njegove smrti. U suradnji s Hercegovačkom franjevačkom provincijom ovaj bi događaj trebao biti krajem mjeseca studenoga 2012.

Osim te manifestacije Ogranak Matice hrvatske Grude priprema nekoliko knjiga koje bi trebale ugledati svjetlo dana u ovoj godini. Knjiga Ravlića pećina autora prof. dr. Brunislava Marijanovića sa Sveučilišta iz Zadra izaći će u idućem mjesecu i to u nakladništvu Hrvatske franjevačke arheološke zbirke sv. Stjepana Gorics i Matice hrvatske Grude. U pripremi je knjiga pjesama Marka Čuljka iz Sovića te knjiga na latinskom jeziku koju su za tisak priredili prof. dr. dr. Serafin Hrkać i mr. sc. Mario Bušić Tractatus in libros de anima autora fra Antuna Žderića. Ogranak Matice hrvatske u Grudama priređuje i 6. broj Godišnjaka MH Grude SUSRETI 6 koji bi trebao izaći u mjesecu prosincu.

U pripremnoj je fazi i Međunarodni znanstveni skup o Gangi kojeg će Ogranak Matice hrvatske Grude u suradnji sa Središnjicom MH iz Zagreba organizirati akoBogda iduće 2013. godine.

Matica hrvatska Ogranak Grude poziva sve zainteresirane posebice mlade da se pridruže radu ove najstarije kulturne institucije u Hrvata.

 

Matica hrvatska Ogranak Grude