PRIOPĆENJE MATICE HRVATSKE – OGRANAK GRUDE

 

 

matica_logo_novi.jpg

Matica hrvatska – Ogranak Grude

 

 

 

Grude, 5. srpnja 2010.

 

 

 

 

PRIOPĆENJE MATICE HRVATSKE – OGRANAK GRUDE

 

 

            Vlada Županije Zapadnohercegovačke dopisom je odgovorila na zahtjev Matice hrvatske – Ogranak Grude da se zgrada stare policijske postaje dodijeli žiteljima Gruda za kulturne sadržaje, odnosno preuredi za dom kulture općine Grude koji bi bio višenamjenskog sadržaja. Vlada Županije ZH u svom dopisu kaže da ne može udovoljiti zahtjevu Matice hrvatske Grude jer je odlučeno da se ta zgrada već dade na korištenje i to dvjema institucijama: općinskom sudu u Grudama i zemljišnoknjižnom uredu općine Grude.

            Matica hrvatska Grude nije zadovoljna ovom odlukom Vlade, jer smatramo da bi ova zgrada s detaljnom obnovom (unutarnjom i vanjskom) i prenamjenom zadovoljila potrebe za kulturnim sadržajima općine Grude kojih sada apsolutno nema (tj. urede za kulturne udruge, galeriju, gradsku knjižnicu, igraonicu za djecu, čitaonicu…). Zemljišno knjižni ured kao i općinski sud mogli su svoje mjesto naći na drugim lokacijama u Grudama, a ne u ovoj gotovo urušenoj zgradi. Naime, zgrada stare policijske postaje u Grudama, kad se smjesti u nju zemljišno knjižni ured i općinski sud, neće biti obnovljena, nego će se postojeće prostorije unutrašnjosti samo adaptirati, a zgrada će izvana ostati u današnjem veoma lošem stanju i izgledu.

            Također nam je žao što se nitko iz političkog pa ni javnog života Gruda, odnosno druge aktivne udruge kulturne provenijencije nisu više angažirale i uključile u ovu problematiku, koju smatramo veoma važnom u ovom trenutku i vremenima koja dolaze.

            I dalje držimo da zgrada stare PP u Grudama treba biti iz temelja obnovljena i prenamijenjena za kulturni centar ili dom kulture u Grudama, jer bez kulture, ma što tko o tome mislio, nema budućnosti nijednomu narodu pa tako ni našemu hrvatskomu ovdje i sada.

 

 

 

                                                                                  Matica hrvatska Grude