Predstavljena knjiga “Stogodišnji teror jugoslavenstva i komunizma u Hrvatskoj”

Sinoć je u Kinodvorani u Grudama u organizaciji Matice hrvatske Ogranak Grude predstavljanja knjiga prof. dr. sc. Josipa Jurčevića „Stogodišnji teror jugoslavenstva i komunizma u Hrvatskoj“, a predstavljači su bili Vlado Bogut, fra Mate Tadić i autor knjige Josip Jurčević.

Predstavljači su između ostalog istakli da je zajednička značajka svih stradavanja Hrvata u 20. stoljeću, u svim državnim okvirima, u njihovoj organiziranosti i sustavnosti. Može se reći da je svaki naraštaj građana Hrvatske stradavao na slične ili gotovo istovjetne načine, tijekom ratova, neposredno nakon njih, ili tijekom mirnodopskih razdoblja Ta sličnost i istovjetnost odnosi se na cjelovitu kauzalnost stradavanja, što znači da se sličnost i istovjetnost jednako odnosi na uzroke, događanje i posljedice stradavanja u različitim razdobljima 20. stoljeća.

Pri kraju Drugog svjetskog rata i nakon njegova završetka u Jugoslaviji je uspostavljen totalitarni komunistički režim, koji je na klasnoj osnovi prekidao bilo kakvu – svjetonazorsku, ideološku, politički i upravljačku – povezanost s cjelokupnim dotadašnjim neokomunističkim civilizacijskim postignćima. U ime takvog pristupa je neograničeno revolucionarno nasilje i diktatura proletarijata, koji su iza sebe ostavljali masovne zločine nad ljudima, razorene institucije, opustošena znanja i kršenje osnovnih ljudskih prava. Jugoslavenski komunistički režim je sve vrste nasilja činio i protiv Katoličke crkve, pokušavajući je pokoriti i odvojiti od Rimske stolice.

Koliko god osjećamo jugoslavenstvo i komunizam još uvijek kao teret, koliko god su to osjećali i naši djedovi i očevi, začuđujuća je istina da iz toga gotovo ništa nismo naučili, s obzirom na ponavljanje povijesti koja nam se ponavlja.

Mi danas nemamo pluralizma, nema objektivnosti – postoji samo virtualna stvarnost, a upravljačke elite čuvaju svoje pozicije uništavajući Hrvatsku na jednak način kako su uništavali i prethodne države u kojima su bili na vlasti. Ako želimo biti suvereni i živjeti bolju Hrvatsku moramo se riješiti velikoga zla – korupcije – u čijoj pozadini stoji jugoslavenstvo i komunizam.

U glazbenom dijelu programa nastupile su Ana Pešorda i Josipa Brnadić učenice Osnovne glazbene škole Grude.predstavljanje knjige 1 predstavljanje knjige 2 predstavljanje knjige 3 predstavljanje knjige 4 predstavljanje knjige 5 predstavljanje knjige 6 predstavljanje knjige 7 predstavljanje knjige 8 predstavljanje knjige 9 predstavljanje knjige 10 predstavljanje knjige 11 predstavljanje knjige 12