POKORNIČKA DIMENZIJA BRATOVŠTINA

p3216551.jpgDrugu Korizmenu tribinu u župi Gorica-Sovići, u organizaciji Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika, održao je župnik ove župe fra Stipe Marković u Starom župnom dvoru u Gorici pred zapaženim brojem posjetitelja.

Naslov teme na ovoj je tribini bio zanimljiv, a predavanje još interesantnije. Župnik fra Stipe je govorio o Pokorničkoj dimenziji bratovština. Usporedio je naše Bratovštine, osobito Bratovštinu sv. Stipana Prvomučenika u župi Gorica-Sovići, s bratovštinama u Španjolskoj. Na prikazanim slajdovima i kratkom filmu pokazao je kako španjolske Bratovštine karakterizira pokora, posebice pokorničko vrijeme korizme, a na osobit način Velikoga tjedna. Prikazana je različita odjeća bratovština, kako muških tako i ženskih osoba, te sakralni predmeti i crkve koji su obilježili neke španjolske bratovštine kroz povijest i danas.

Iduća tribina je u sljedeći petak, 28. ožujka 2014. u Staroj kapeli u Gorici u 20 sati, a tribinu će održati dr. sc. fra Luka Tomašević, profesor Moralne teologije na KBF-u u Splitu.

 

Vaša Bratovština

p3216540.jpgp3216544.jpg