PET REDAKA- rimski dnevnik svećenika Ivana Tomasa 1943.-1944.

nedjelja-7.-9.-2014-1.jpg

Premijerno predstavljanje knjige u Drinovcima, 7. rujna 2014. godine, uoči Male Gospe


Vjeronaučna dvorana župnog ureda u Drinovcima bila je mjesto na kojem je upriličeno prvo predstavljanje ove izuzetno zanimljive i nadasve vrijedne knjige. Župni ured Župe sv. Mihovila Arkanđela u Drinovcima i Ogranak Matice Hrvatske Grude organizirali su ovaj vrijedan kulturni događaj. Brojna publika dala je poseban kvalitetan doprinos ovom izuzetnom kulturnom događaju.

O knjizi su govorili Petar Majić, dipl. ing. agr., u ime Ogranka Matice Hrvatske Grude.Nakon uvodnog govora sve nazočne je pozdravio i zazvao Božji blagoslov domaćin fra Božo Milić.

Mr. don Željko Majić, generalni vikar Mostarsko-duvanjske biskupije govorio je o životu i djelovanju don Ivana Tomasa tijekom njegovog života, od rodnih Drinovaca do Rima. Govoreći o samo malom dijelu života ovoga svećenika, don Željko je istaknuo potrebu nastavka istraživanja djelovanja don Ivana Tomasa, kao i drugih značajnih ljudi iz novije hrvatske povijesti. Posebice se don Željko Majić osvrnuo na ondašnje crkvene prilike koje su tijekom drugog svjetskog rata i nakon rata,postojale na relacijama Rim i Hrvatska, te naravno nakon drugog svjetskog rata na relacijama Rim-Jugoslavija.  Ovdje naročito treba istaknuti veliku ulogu don Ivana Tomasa kao dugogodišnjeg urednika programa  Radio-Vatikana na hrvatskom jeziku, te utjecaj koji je ,naročito u političkom smislu, imao taj program.  

Priređivač knjige Domagoj Tomas, mag. educ. hist. et philol. croat.,pojasnio je razloge koji su ga motivirali raditi ovo djelo, opisao je svoja znanstvena istraživanja u Rimu, Mostaru i na drugim mjestima. Osobito je istaknuo veliku potrebu nastavka istraživanja djela don Ivana Tomasa,  i njegovog pastoralonog rada u inozemstvu.

Na koncu se priređivač iskreno zahvalio svima koji su pomogli kako bi izišla ova knjiga, kao i onima koji su priredili ovu kulturnu  večer.

U glazbenom programu s dvije pjesme sudjelovala je Frama Drinovci.


Izdavači ove knjige su:

Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima u Rimu,

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku,

Biskupski ordinarijat u Mostaru    

 

 

nedjelja-7.-9.-2014-1.jpgnedjelja-7.-9.-2014.-2.jpgnedjelja-7.-9.-2014.jpg