P r i o p ć e n j e

matica_logo_novi.jpg

 

 

 

 

 

 

 

OGRANAK MATICE HRVATSKE GRUDE

 

 

P r i o p ć e n j e

 

 

Grude, 5. veljače 2010.

 

 

Matica hrvatska Ogranak Grude dana 4. veljače 2010. godine održala je sastanak na kojem je doneseno nekoliko zaključaka. Usvojen je Plan nakladništva za 2010. godinu. Naime Ogranak MH Ogranak Grude u 2010. godini nastavit će s tiskanjem Godišnjaka MH Grude SUSRETI 4, osim toga imade u planu tiskati još neke knjige ako za to bude financijskih mogućnosti. Radi se naime o slijedećim knjigama: hrvatski književnik iz Zadra Tomislav Marijan Bilosnić napisao je knjigu: ZVONKO BUŠIĆ, zatim knjiga fra Ante Marića: USKRSNE DRAME, te zbirka pjesama studentice iz Gruda Sanje Zadro: STANICE i dr.

Zatim je donesen program kulturne manifestacije Uskrs s Maticom hrvatskom u Grudama. Ovogodišnja manifestacija Uskrs s MH Grude obiluje bogatim programskim sadržajem. Bit će upriličene dvije izložbe slika, pa svečana Akademija MH Grude na kojoj će biti dodijeljene nagrade učenicima osnovnih i Srednje škole iz općine Grude za najbolje likovne i literarne radove. Bit će također upriličene i tri promocije knjiga i autora te predstavljanje Ogranka Matice hrvatske Grude u Zagrebu.

Isto je tako zaključeno da se na ovogodišnjim 47. Šimićevim susretima uradi izložba slika akademskog slikara Veselka Zorića iz Gruda.

Dogovoreno je također da će se u povodu 7. obljetnice smrti prof. Ivana Alilovića održati prigodni kulturni program i to u petak 19. veljače 2010. godine u kinodvorani u Grudama s početkom u 18 sati. Poslije ovog kulturnog događaja bit će upriličen sastanak Ogranaka Matice hrvatske iz Hercegovine, a tema je Glavna i Izborna skupština Matice hrvatske koja će se održati po prvi put u povijesti izvan granica Republike Hrvatske. Bit će naime 19. lipnja ove godine u Čitluku, a domaćin skupštinskim zastupnicima Matice hrvatske bit će i Ogranak Matice hrvatske Grude i to u četvrtak 17. lipnja 2010.

Na kraju se raspravljalo i o prostoru za kulturne sadržaje u Grudama te je još jednom zaključeno da se radi o prijekoj potrebi prostora za kulturu u Grudama. Matica hrvatska Ogranak Grude već nekoliko godina upozorava nadležne da je u Grudama nužan centar za kulturu posebice u ovo vrijeme kad smo sa svih strana izloženi navalama nekulturnih i svakojakih nemoralnih sadržaja. Isto tako smo upozoravali i danas upiremo prstom u staru školu u Drinovcima, te molimo nadležne da učine sve kako bi se ta zgrada uredila i u njoj napravila spomen-soba velikim hrvatskim književnicima Antunu Branku i Stanislavu Šimiću.

 

 

 

MATICA HRVATSKA GRUDE