Održana konferencija za medije u povodu 49. Šimićevih susreta 2012.

 

25. listopada 2012. godine u 13 sati održana je Konferencija za tisak koju je upriličio Organizacijski odbor 49. ŠIMIĆEVIH SUSRETA 2012. godine. Konferencija je održana u prostorijama općine Grude.

Na početku je nazočne predstavnike svih vrsta medija pozdravio Srećko Mikulić, član Organizacijskog odbora. O radu Organizacijskog odbora i pripremama za same ovogodišnje ŠIMIĆEVE SUSRETE govorio je detaljno i kvalitetno predsjednik Ljubo Grizelj, načelnik općine Grude. Odbor je održao 4 (četiri) sastanka na kojima je, u izuzetno radnoj atmosferi, razradio sve organizacijske poslove glede ovogodišnjih 49. ŠIMIĆEVIH SUSRETA. Predsjednik je naglasio kako ovogodišni Organizacijski odbor ima sedamnaest članova koju predstavljaju zapravo najznačajnije institucije u kulturnom, pedagoškom, javnom i političkom životu na ovim prostorima. Tu se prvenstveno misli na predstavnike općine Grude, Matice hrvatske, crkvenu zajednicu, Sveučilište u Mostaru, Društvo hrvatskih književnika Herceg-Bosne, školske vlasti, Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, Franjevačku galeriju i druge institucije. Predsjednik Odbora je u ovoj prigodi predstavio i materijale koji su tiskani prigodom Šimićevih susreta, a to su plakat i pozivnica koje je izvanredno kreirala i uradila mr. likovne kulture Andrijana Mlinarević-Cvetković, dugogodišnja suradnica ŠIMIĆEVIH SUSRETA. Predsjednik Organizacijskog odbora 49. ŠIMIĆEVIH SUSRETA Ljubo Grizelj na kraju svoga obraćanja medijima rekao je da je sve učinjeno kako bi ovogodišnji ŠIMIĆEVI SUSRETI bili jedni od najkvalitetnijih do sada.

Nazočnim predstavnicima medija se potom obratio Mario Bušić, zamjenik predsjednika Organizacijskog odbora i predsjednik Matice hrvatske Ogranak Grude, koja je suorganizator ove manifestacije, detaljno je izložio program ovogodišnjih 49. po redu Šimićevih susreta. Na početku govora spomenuo je dugogodišnju praksu OO u raspisivanju Natječaja za mlade pjesnike koji je još otvoren, novost je što se ove godine natječe samo jedna kategorija mladih pjesnika do navršenih 25 godina života koja još nije objavili ni jednu zbirku pjesama. Sam je natječaj otvoren do 5. Studenog 2012. Godine. Mario Bušić je nakon toga govorio o detaljima samog programa, vremenima, mjestima i izvođačima samog programa. Program kreće 3. Studenoga 2012. u Drinovcima predstavljanjem knjige Krevet od kamena i drugih djela autora doc. dr. sc. Ivana Alerića, liječnika iz Zagreba, koji je rodom iz Drinovca, zatim su događanja 7. studenoga u  kinodvorani u Grudama gdje će biti premijerno priređen glazbeno-scensko-poetski kolaž Hercegovina (I. dio) u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Mostar. Dana 10. studenoga u foajeu HNK Osijek pod nazivom Antun Branko Šimić i Slavonija predstavit će se dvostruki nosač zvuka i knjiga Grudsko pivanje i  bit će predavanje  o A. B. Šimiću. U Franjevačkoj galeriji na Širokom Brijegu 13. studenoga gostuje Galerija Slavko Kopač iz Vinkovaca s izložbom slika Katarine Žanić-Michieli, tada će biti i predstavljanje knjige Koja je boja tuge, autorice Vinkovčanke Tatjane Kurolt, a u glazbenom djelu nastupit će klapa Bratovština Gorica-Sovići. Dodjela godišnje nagrade Antun Branko Šimić časnoj sestri Mariji od Presvetog Srca Anki Petričević, kao i predstavljanje monografije o časnoj sestri Anki Petričević bit će 16. studenoga u Mostaru u Galeriji kraljice Katarine. Središnji događaj ovogodišnjih 49. ŠIMIĆEVIH SUSRETA bit će u Drinovcima, u nedjelju 18. studenoga, nakon Svete mise za Antuna Branka i Stanislava Šimića, koja će biti u 11 sati u župnoj crkvi u Drinovcima, bit će priređena Akademija u čast književnicima Šimićima. Na Akademiji, između ostalih, sudjelovat će akademik Jevrem Brković, glazbenica Lucija Zovko, zbor OŠ iz Drinovaca, nagrađeni mladi pjesnici i književnici. Ovogodišnji 49. ŠIMIĆEVI SUSRETI zavjesu spuštaju u Galeriji u Vinkovcima 22. studenoga Otvaranjem izložbe grafika pod nazivom Seizmografski zapisi duše, autora Darka Dugandžića, asistenta na ALU Široki Brijeg.


 
 pa250145.jpg  
 pa250140.jpg  
 pa250136.jpg  
 pa250133.jpg  
 pa250132.jpg