MNOŠTVO ZALJUBLJENIKA U UMJETNOST UŽIVALO U NOĆI MUZEJA U GORICI

IMG_1081Noć muzeja, osim u svetskim i europskim zemljama te po 10. put u Hrvatskoj, dogodila se i peti put zaredom u mjestu Gorica, nekoć sjedištu stare župe Imota, danas sjedištu župe Gorica-Sovići, u općini Grude.

U Staroj crkvi sv. Stipana Prvomučenika u 19 sati započeo je kulturni program u kojemu su svojim sudjelovanjem doprinijeli boljem razumijevanju ove Noći muzeja i sljedeći govornici: fra Stipe Marković, fra Vinko Mikulić, Ante Pejić, Ljubo Grizelj, Mirjana Mima Vlašić i Mario Bušić.

Posjetitelji su imali prigodu vidjeti uređenu staru crkvu sv. Stipana Prvomučenika, arheološke iskopine s ranokršćanskom grobnicom i ranokršćanskom krstionicom čiji je krsni zdenac križnog oblika, a nalazi se u tzv. baptisteriju Goričke starokršćanske bazilike.

Osim toga posjetiteljima je u predivnom ambijentu tzv. „Pratrova podruma” predstavljena knjiga pjesama Sunčani drvoredi, autorice Mirjane Mime Vlašić kojoj je nakladnik Matica hrvatska Grude, a o knjizi su govorili uz autoricu fra Ante Marić i Mario Bušić.

Za ovu je prigodu svoja vrata otvorila Hrvatska franjevačka arheološka zbirka sv. Stjepana u Gorici. Uz sve to svoje izume su predočili javnosti i domaći umjetnici:

-Anđelka Stipić i Mirjana Vlašić Torcello: „Mirisi Hercegovine – Lamaruž”

-Franka Bračić: „Rukotovorine u staklu i drvetu”

-Martina Šimić i Anela Tomić: „Martine i Aneline čarolije”

-Ivana Vlašić: „Kamen živac”

-Radoslav Dole Brzica: „Drvo-voda-kamen”

-Željka Galić Kulje: „Drvenarije”

Za ovu je prigodu tiskan i poseban katalog u kojemu su objavljeni životopis i djela umjetnika koji su izlagali, te također su posjetitelji mogli sa sobom uzeti još jedan katalog-promidžbene materijale Noći muzeja 2015. Ovogodišnja Noć muzeja bila je posvećena izumima Nikole Tesle.

Glazbom su ovu Noć muzeja popratili članovi klape Bratovština Dragan Prlić i Ante Pejić, a program je krasno vodila Zorana Grizelj. Ljubitelji kulture i umjetnosti koji su bili u Gorici mogli su se i počastiti domaćim delicijama koje su pripremili sudionici i vrijedne domaćice i uživati u posnom agape-u uz pjesmu i čašicu razgovora sve do 23 sata dokada su vrata u Gorici svima bila otvorena!

Zadovoljni organizatori ove Noći muzeja u Gorici, gdje se skupilo više od 300 ljubitelja kulture, bili su Hrvatska franjevačka arheološko zbirka sv. Stjepana Gorica, Župni ured Gorica-Sovići, Bratovština sv. Stjepana Prvomučeniuka Gorica-Sovići i Matica hrvatska Grude.

 

Matica hrvatska – Ogranak Grude