Likovna kolonija „Fra Mirko Ćosić” 2015. -u petak i subotu, 24. i 25. travnja

unnamed_2.jpgLikovna kolonija „Fra Mirko Ćosić” 2015.

-u petak i subotu, 24. i 25. travnja-

uz temelje ranokršćanske i starohrvatske crkve u Gorici

 

 

 

Po peti se put održava Likovna kolonija „fra Mirko Ćosić”, svake godine u drugom mjestu. Ove je godine došla u Goricu, na temelje ranokršćanske crkve s krstionicom iz 4.-6. stoljeća i starohrvatske crkve iz 9.-11. st.. Tu je fra Mirko Ćosić godine Gospodnje 1956., na stotu godišnjicu izgradnje stare crkve sv. Stipana Prvomučenika u Gorici, na unutarnjim zidovima s južne i sjeverne strane naslikao po jednu fresku i to: Milosrdni Otac i Isus prijatelj malenih. Naslikao je također Franjevački grb koji se nalazi na koru stare crkve. Te je slike fra Mirko Ćosić uradio pošto je u komunističkom kazamatu, u Kazneno-popravnom domu u Zenici odležao ni kriv ni dužan punih osam godina robije. Po izlasku iz zatvora bio je jako krhka zdravlja, pa ga je Uprava Hercegovačke franjevačke provincije odredila u Goricu na oporavak.

unnamed_2.jpg

U znak sjećanja na akademskog slikara fra Mirka Ćosića (1903. – 1967.), Bratovština  sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići, Matica hrvatska Grude, Hrvatska franjevačka arheološka zbirka sv. Stjepana Gorica i Župni ured župe Gorica-Sovići u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti iz Širokog Brijega, organiziraju ovu Likovnu koloniju, ove godine u Gorici gdje je pok. fra Mirko ostavio svoj neizbrisiv trag.

Ovdje napominjemo da je pokretač ove hvalevrijedne Likovne kolonije Udruga za poticanje i prikupljanja povijesne građe “Riječ i slika” (RIS) iz Širokog Brijega.

U ovoj Likovnih koloniji sudjeluju i hrvatski branitelji umjetnici iz Županije Zapadnohercegovačke, koji su obrambeno oružje zamijenili kistom za slikanje ili dlijetom za rezbarenje.

Likovna kolonija „Fra Mirko Ćosić” održava se svake godine kao zajednički projekt profesora i studenata Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu na čelu s prof. Antunom Borisom Švaljekom, te poštovatelja hercegovačkog franjevca i umjetnika fra Mirka Ćosića.

Početak Likovne kolonije bit će u petak 24. travnja 2015. u 9 sati u parku pod kostilama ispred Starog župnog dvora u Gorici!

Pozivamo sve ljubitelje likovne umjetnosti i poštovatelje pok. fra Mirka Ćosića da posjete ovogodišnju Likovnu koloniju u Goricu!

 

Radujemo se susretu!

 

 

Organizatori