Članovi Matice hrvatske Ogranak Grude jednoglasno izabrali novo staro vodstvo u Grudama

matica_logo_novi.jpg

 Matica hrvatska – Ogranak Grude održala je Izbornu skupštinu u svom Ogranku u četvrtak 17. listopada 2013. godine. Na Skupštini je jednoglasno izabrano vodstvo Matice hrvatske u Grudama koje će voditi ovu kulturnu instituciju u općini Grude u iduće četiri godine.

Za predsjednika je izabran prof. mr. sc. Mario Bušić, potpredsjednici su prof. Stjepan Glavaš i Petar Majić, a tajnicom je postala Zorica Zorić. Također je izabran i nadzorni odbor od tri člana i to u sastavu: prof. Jozo Marić, prof. Vinko Čuljak i Mario Tica.

Na izbornoj Skupštini je također jednoglasno usvojeno izvješće o radu i financijsko izvješće Ogranka MH Grude. Upućene su i pohvale na rad Ogranka MH u Grudama koje su izrekli gosti na ovoj Izbornoj skupštini, a govorili su: gospodarski tajnik  Matice hrvatske i izaslanik predsjedništva Matice hrvatske iz Zagreba dr. sc. Damir Zorić, zatim načelnik općine Grude Ljubo Grizelj, te predsjednik MH Čitluk Andrija Stojić i predsjednik MH Tomislavgrad Mate Kelava. Bili su prisutni i članovi Matice hrvatske iz Širokog Brijega i Posušja.

Danas Matica hrvatska u Grudama broji preko 50 članova, izdala je do sada više od 25 knjiga i mnoštvo kataloga, plakata i letaka. Svake godine organizira i suorganizira s drugim udrugama, posebno s Bratovštinom sv. Stjepana Gorica-Sovići, mnoge kulturne manifestacije: Noć muzeja, Sjećanje na prof. Ivana Alilovića, Uskrs s Maticom hrvatskom u Grudama, Dane Matice hrvatske u Grudama, te je suorganizatorom Šimićevih susreta. Također raspisuje natječaje za najbolja likovna i literarna ostvarenja učenika osnovnih i Srednje škole s područja općine Grude. Pokrenula je Godišnjak MH Grude pod imenom SUSRETI koji svojim radovima prvenstveno obrađuje Grudske teme. U tijeku je rad na Godišnjaku SUSRETI 7.

Na jednoj od sljedećih sjednica predsjedništvo Matice hrvatske Ogranak Grude donijet će odluku o imenovanju voditelja odjela u Grudskom ogranku Matice hrvatske. Radi se o odjelima: za likovnu umjetnost, za glazbenu umjetnost, za arheologiju, za odnose s drugim udrugama, za muzejsku djelatnost, za mlade …!

I u buduće će MH Grude sukladno svojim mogućnostima raditi na kulturnom polju u Grudskoj općini.

 

Matica hrvatska – Ogranak Grude