Komemoracija za pokojnog Stjepana Crnogorca

 

U subotu 29. ožujka 2014. godine u Gorici na obiteljskoj grobnici Crnogorac bila je molitva za pok. Stjepana Crnogorca, a zatim u novoj župnoj crkvi proslavljena je sveta misa za pok. Stjepana. Poslije sv. mise u staroj crkvi u Gorici bilo je predavanje o pok. Stjepanu. Prisutno je bilo mnoštvo poštovatelja pokojnika i njegove obitelji, među njima i izaslanik biskupa msgr. Ratka Perića, don Željko Majić, generalni vikar Mostarsko-duvanjske biskupije i drugi svećenici i časne sestre.

U ime obitelji pokojnog Stjepana Crnogorca, u ime Matice hrvatske Grude i Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići, koji su bili organizatori ovih događanja, voditeljica Zorana Grizelj je na početku pozdravila sve nazočne.

Posebno je pozdravila uvažene i drage goste iz Republike Slovenije i Hrvatske koji su doprinijeli ovoj večeri sjećanja za pok. Stjepana, a spomenuti su i najzaslužniji za otkrivanje istine o pokojnomu Stjepanu Crnogorcu:

– gosp. Roman Leljak, slovenski istraživač i publicist;

– dr. sc. Vinko Gorenak, slovenski političar

–  gosp. Franc Breznik, slovenski političar

– gđica. Eva Irgl, slovenska poslanica, predsjednica Komisije za ljudska prava

– Igor Omerza , slovenski istraživač i publicist

– Bože Vukušić, hrvatski istraživač i publicist

–  časna sestra Bernardina Crnogorac.

Na samom početku, u ime domaćina, pomolio se i pozdravio sve prisutne župnik župe Gorica-Sovići fra Stipe Marković, a nakon njega i Načelnik općine Grude gosp. Ljubo Grizelj.

Mladi profesori glazbe: Zvonimir Pejić na glasoviru i Karlo Milićević svojim krasnim glasom izveli su skladbu pod nazivom: Tvoja zemlja i Bože, čuvaj Hrvatsku.

STJEPAN CRNONGORAC je rođen 1946. godine u Sovićima. Osnovnu školu je završio u rodnom mjestu, a gimnaziju u Grudama. Nakon gimnazije upisao je Bogoslovni fakultet, ali je ubrzo od istoga odustao. Školovanje je nastavio u Austriji, gdje je upisao studij psihologije i filozofije na Sveučilištu u Salzburgu. Pokojnoga Stjepana Crnogorca UDB-a je otela 1972. godine u Salzburgu, te odvela u Sloveniju, ondje ga mučila i ubila. Pravu istinu o pokojniku, njegova obitelj, ni javnost nisu saznali do prošle godine kada je gospodin Roman Leljak izišao u javnost i razotkrio dugogodišnju tajnu komunističke represije i djela zloglasne UDB-e. Roman Leljak je zapravo najzaslužniji za otkrivanje istine o pokojnom Crnogorcu. Njegovo je predavanje bilo doista zanimljivo.

Uvod u knjigu Romana Leljaka predstavila je sestra pokojnoga Stjepana Crnogorca, časna sestra Bernardina Crnogorac.

O sudbini, Stjepana Crnogorca, hrvatskog emigranata, ubijenog u Sloveniji te radu UDB-e i njenih pristaša govorio je i slovenski istraživač i publicist Igor Omerza.

Moglo se čuti i saslušanje pok. Stjepana Crnogorca koje je predstavio gosp. Roman Leljak, međutim sami snimak saslušanja, zbog starosti, izgubio je na kvaliteti, no ipak smo čuli nakon toliko godina od njegova nestanka i umorstva, glas pok. Stjepana Crnogorca i to u crkvi u kojoj je kršten i primao druge svete sakramente!

Časna sestra Bernardina je na samom kraju pročitala oproštajno pismo svomu bratu sa željom da se njegovi posmrtni ostaci pronađu i da nađu mir u obiteljskoj grobnici u Šamatorju sv. Stjepana u Gorici.

Na koncu je voditeljica zahvalila svima na dolasku u ime organizatora ove večeri!Bratovština sv. Stjepana Gorica-Sovići

 

 

 

stjepan_crnogorac_2.jpgstjepan_crnogorac_1.jpg