Književna večer s Carmen Verlichak (Karmen Vrljičak) u Grudama

img_9162_150.jpgSinoć, 28. veljače 2013. godine s početkom u 19.00 sati  u grudskoj kino-dvorani , u organizaciji Matice Hrvatske -Ogranak Grude, održana književna večer s poznatom argentinskom književnicom Karmen Vrljičak, inače hrvatskog podrijetla (iz Imotske krajine).

Na početku večeri Zorica Zorić je govorila kratki životopis književnice, te u nastavku vodila program.

Poznata argentinska književnica, dobitnica mnogobrojnih cijenjenih književnih nagrada prešla je nekoliko kontinenata kako bi nam emotivno i iskreno govorila o svome književnom radu i životu u Argentini uopće. Gosti na ovoj književnoj večeri,kojih je ovaj put bilo doista puno za grudske prilike, imali su što čuti i naučiti.

Književničin spektar zanimanja uglavnom su Hrvati u Argentini, za koje tvrdi da ih ima oko 300.000. Govorila je o tri vala useljavanja Hrvata u Argentinu, problemima s kojima su se ti ljudi susretali kao i na zbivanja kada je ponovo stvarana nova Hrvatska država devedestih godina i napori koje su argentinski Hrvati činili za pomoć domovini. Poseban naglasak dala je kako velika većina Argentinaca Hrvatsku prepoznaje uglavnom kroz uspjehe hrvatskih sportaša u svijetu.

Iz njenog kazivanja mogla se razumjeti velika ljubav za hrvatski narod i briga za njegovu budućnost. U svom govorenju nije zaboravila istaknuti veliki doprinos svećenika franjevaca koji su došli u Argentinu prije devedesetak godina, koji su puno radili na izobrazbi Hrvata u Argentini. Naravno bilo je govora i o političkom i gospodarskim problemima s kojima se suočavala a i sada se susreće moderna Argentina. Gosti na književnoj večeri Frano Vukoja, novinar i književnik, kao i Zdravko Kordić, književnik,uključili su se sa svojim zanimljivim pitanjima o športu i književnosti i tako večeri donijeli dodatnu zanimljivost.

Može se zaključiti potreba njegovanja dobrih i kvalitetnih odnosa između Hrvata ma gdje oni živjeli, jer se i iz ove zanimljive književne večeri može zaključiti kako su i dobre i loše stvari koje nam se događaju gotovo jednake ma gdje Hrvati živjeli, na bilo kojem mjestu zemaljske kugle.

Nakon riječi zahvale gošći književnici uručeni su prigodni skromni pokloni.

img_9156.jpg

 img_9157.jpgimg_9162.jpg