IN MEMORIAM DR. SLOBODAN LANG

langHVALA TI, PROFESORE LANG!

Korizmena tribina u staroj crkvi u Gorici s dr. Slobodanom Langom

Prof. dr. Slobodan Lang bio je gost u Gorici 25. 3. 2011. gdje je u staroj crkvi održao korizmenu tribinu u organizaciji Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići. Na početku je sve prisutne pozdravio kapelan u župi Gorica-Sovići fra Nikola Spužević pomolivši se i zaželivši dobrodošlicu prof. Langu te zahvalivši Bratovštini na hvalevrijednoj organizaciji korizmenih tribina.
Slobodan Lang je izrazio zadovoljstvo postojanjem Bratovštine i rekao kako se jedino kroz takvo organiziranje malih udruga, koje okupljaju i mlade i starije koji mole, čine dobra djela, pjevaju i organiziraju lijepe stvari, može doći do današnjeg duhovnog i svakog drugog opstanka i napredovanja u duhu hrvatskog naroda kako u Republici Hrvatskoj tako i u našoj zemlji. Prof. Lang se sjetio predsjednika Tuđmana i njegove nesebičnosti za opće dobro svoga naroda, sjetio se pape Ivana Pavla II. i njegove silne uloge u stvaranju hrvatske države, prisjetio se također, kako kaže, jednog od najvećih sinova Hrvata 20. stoljeća i uopće blaženog kardinala Alojzija Stepinca koji se posve žrtvovao za druge.
Dr. Slobodan Lang je u svom predavanju usporedio velikane iz Biblije i hrvatski narod. Odnos Boga (Jahve) kod Noe, Abrahama i Mojsija u povijesti židovskog naroda, te svadbu u Kani Galilejskoj naposljetku i Kristov život sa stradanjima Hrvata i putu vjere i življenja hrvatskoga naroda.
Prof. Lang se naravno na kraju prisjetio i svoga djelovanja u ratu za slobodu Hrvata, svom humanitarnom djelovanju od Dubrovnika i Slavonije, do Bijelog puta za Novu Bilu i razorenog Mostara. Pozvao je mlade da ne zaboravljaju svoju prošlost, da se organiziraju u sadašnjosti, da zadrže istinski i pravi kršćanski Kristov duh i tako kroče u budućnost.
S Langom je na tribini bio također veliki humanitarac i hodočasnik Branko Čulo koji se kratko obratio nazočnima. Na kraju je prof. Slobodanu Langu zahvalio za dolazak Mario Bušić.
U korizmenim tribinama 2011. godine, osim prof. Slobodana Langa, ugostili smo još Zorana Vukmana, Ivicu Ursića i Julienne Zvonku Bušića.
Počivaj u miru Božjem i laka ti bila Hrvatska zemlja koju si iznad svega volio.
Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići