DOGAĐANJA U ORGANIZACIJI ILI SUORGANIZACIJI MATICE HRVATSKE OGRANAK GRUDE U 2016. GODINI

 

 

cropped-cropped-matica_logo_novi1.jpg

 

-Noć muzeja 2016. u Gorici 29. siječnja – Kulturni događaj Noć muzeja po 11. put u Hrvatskoj, zbio se i 6. put zaredom u Gorici, nekoć sjedištu stare župe Imota, danas sjedištu župe Gorica-Sovići, u općini Grude.

Ljubitelji kulture i umjetnosti koji su posjetili Goricu mogli su se i počastiti domaćim delicijama koje su pripremili sudionici i vrijedne domaćice i uživati u agape-u uz pjesmu i čašicu razgovora sve do polnoći dokada su vrata u Gorici svima bila otvorena!

Zadovoljni organizatori ove Noći muzeja u Gorici nisu krili svoje oduševljenje, naglasivši da će i ubuduće nastaviti djelovati na kulturnom polju! Sudjelovali su fra Ante Marić, fra Stipe Marković, Stipe Iličić i Sanja Boban. Voditeljica je bila Zorana Grizelj. Sve se dogodilo u organizaciji Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići, Matice hrvatske ogranak Grude, Hrvatske franjevačke arheološke zbirke Gorica i istoimenoga župnog ureda.

 

Predstavljanje knjige Huda jama, autora Romana Leljaka – U staroj crkvi sv. Stjepana Prvomučenika u Gorici autor knjige Huda Jama Roman Leljak i Tajnik HNES-a Zdravko Vladanović predstavili su spomenutu knjigu 26. siječnja 2016. godine. Dva kratka dokumentarca s potresnim svjedočenjima izazvala su muklu tišinu u crkvi i mnogima izmamili suze na oči.

Leljak je govorio između ostalog i pronalasku dokumentacije o mučenju i likvidaciji Stjepana Crnogorca koji je kršeten u staroj crkvi u Gorici, a o njemu se nakon njegova nestanka 1972. godine do prije nekoliko godina uopće ništa nije znalo. Još čeka uređena obiteljska grobnica Crnogoraca iz Sovića ovog hrvatskog viteza u drevnom Šamatorju sv. Stipana Prvomučenika u Gorici. U programu je sudjelovala i Bernardina Crnogorac.

 

U prepunoj kino-dvorani u Grudama, u subotu 6. veljače 2016 godine upriličena je glazbeno-scenska priredba simboličnog naziva “Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i Hrvatsku”. Jedinstvenu i nezaboravnu glazbeno-scensku priredbu s izrazito naglašenim domoljubljem zajednički su organizirali: Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Općine Grude, Matica Hrvatska – ogranak Grude i Općina Grude.

 

 

-Knjiga GRUDSKI ŽRTVOSLOV predstavljena u Osijeku! Predstavljanje bijaše 12. veljače 2016. – VIKARIJAT, Osijek, J. J. Strossmayera 58. Organizaciju se potpisali Općina Grude te Ogranci Matice hrvatske u Grudama i Osijeku.

 

-U Gorici u starom župnom dvoru u petak 19. veljače 2016. godine održana je 1. Korizmena tribina 2016. u organizaciji Bratovštine svetoga Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići i otvorena je izložba slika akademskog slikara Tome Hrgote. Pred šezdesetak slušatelja poznati radijski urednik i voditelj Ivica Ursić posvjedočio je svoju životnu priču u kojoj je Milost Božja preobrazila njega i njegov život. Svu apsurdnost jedne prekretnice svoga životnoga puta sažeo je u podnaslovu svoje knjige Kada teška dijagnoza postane … privilegija! Sama knjiga nosi naslov Sva moja sidra!

 

-U Gorici u starom župnom dvoru u petak 26. veljače 2016. godine Marija Gubina je održao 2. Korizmena tribina 2016. u organizaciji Bratovštine svetoga Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići.
Marijan Gubina 260 dana je proveo u logoru u okolici Vukovara zajedno sa cijelom svojom obitelji. Tu je proživio mnoge traume, gdje je bio gladan, gdje su mu četnici roditelje svakodnevno tukli, i gdje su mu sestru silovali. Sve je opisao u svom autobiografskom romanu koji nosi naslov 260 dana.

Marijan Gubina nakon svega što su učinili njemu i njegovoj obitelji smogao je kršćanske vjere i snage i oprostio je svojim neprijateljima i mučiteljima. O tome je svjedočio i na tribini u Gorici.

 

-U Gorici u starom župnom dvoru u petak 4. ožujka 2016. godine fra Mate Tadić je održao III. Korizmenu tribinu u organizaciji Bratovštine svetoga Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići. Fra Mate je govorio o enciklici pape Franje „Laudato si“ – „Hvaljen budi“.

 

-Molitvom Puta križa uza Zavalu završila je trodnevna Duhovna obnova u župi sv. Stipana Prvomučenika Gorica-Sovići koju je predvodio dr. sc. don Josip Mužić, profesor na KBF-u u Splitu. Time su završile i ovogodišnje doista sadržajne korizmene tribine koje je organizirala Bratovština sv. Stipana Prvomučenika Gorica-Sovići.

 

-Matica hrvatska Ogranak Grude pred središnju svetkovinu Kršćanske vjere uputila je Uskrsnu čestitku svim svojim članovima i svim kršćanskim ljudima dobre volje:

Eonom se širi usklik Pobjede. Uskrsni Aleluja! Pobjedniku Isusu se klanja planet. Sva stvorenja koja je stvorio Njegov Otac. Životinje i divlje ćute proljeće i novi život, biljke pupaju i cvjetaju, loza soči, čovjek je kleknuo i uzdigao svoj pogled nebesima. I mi u Matici hrvatskoj – Ogranak Gude klečimo na stoljetnoj grudi zavičaja pogleda uzdignuta Bogu, puni Uskrsa i snage za život. Kalvarije nas nisu slomile, niti se onih koje dolaze bojimo. Svim svojim članovima i svima Vama, dragi ljudi dobre volje, čestit i blagoslovljen Uskrs!

Matica hrvatska – Ogranak Grude

 

-U Hrvatskom kulturnom domu Antun Branko Šimić u Grudama u organizaciji Matice hrvatske Ogranak Grude u petak 8. travnja 2016. godine zbio se nesvakidašnji kulturni događaj u tradicionalnoj kulturnoj manifestaciji USKRS S MATICOM HRVATSKOM U GRUDAMA. Bijaše to Izložba knjiga autora i nakladnika rodom iz općine Grude.

Inicijativa je bila osnovati zavičajni dio u grudskoj gradskoj knjižnici. Ta ideja postala je stvarnost na ovoj izložbi. Mnogi autori podrijetloim iz općine Grude i oni koji žive u Grudama i okolici darovali su svoje knjige u knjižnicu svoga zavičaja, na čemu im svi ljubitelji knjige i organizatori ove hvalevrijedne inicijative iskreno zahvalju.

O ideji, knjigama i autorima i nakladnicima koji su zastupljeni u knjižnici govorili su voditeljica grudske knjižnice Snježana Barić, fra Andrija Nikić i načelnik općine Grude Ljubo Grizelj.

U ovoj je prigodi predstavljen roman najmlađe grudske spisateljice Anamarie Alpeza, a roman nosi naziv: Ti si moj anđeo. O samom romanu nadahnuto su govorili recenzent prof. Mate Grbavac i autorica Anamaria Alpeza.

U dijelu glazbenog programa nastupili su učenici Osnovne glazbene škole Grude. Njihov tamburaški sastav pod vodstvom prof. Zvonimira Pejića izveo je skladbe Arsena Dedića na temu iz serije „Prosijaci i sinovi“, a Ela Mila Bošnjak, učenica VI. r. OGŠ “Grude“, na gitari je odsvirala  Juan Buscaglia „Adrianita“. Sjajno kao i uvijek su s nekoliko ganga nastupili i grudski gangaši. Program je sjajno vodila Zorana Grizelj.

 

-Organizacijski odbor 53. Šimićevih susreta 2016. godine pripremio je zanimljiv i kvalitetan program za ovu godinu. Sve to detaljno je predstavljeno u utorak, 19. travnja 2016. na konferenciji za medije održanoj u dvorani za sastanke općine Grude. O programu i njegovoj koncepciji te načinima njegovog kreiranja govorili su Ljubo Grizelj, predsjednik Organizacijskog odbora i Mario Bušić, zamjenik predsjednika Organizacijskog odbora.

-30. travnja 2016. otvoreni su 53. Šimićevi susreti u Drinovcima. Uvodnu riječ i pozdrav gostima, među kojima su bili konzul RH u Mostaru Dragan Matijević, potpredsjednik Matice hrvatske prof. dr. sc. Stipe Botica, dr. sc. don Drago Šimundža, federalna ministrica Zora Dujmović, grudski načelnik Ljubo Grizelj, održao je predsjednik MH Ogranak Grude i potpredsjednik Organizacijskog odbora Manifestacije Mario Bušić.

Inače, moto ovogodišnjih Šimićevih susreta, koji se održavaju pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Sabora RH akademika Željka Reinera i člana Predsjedništva BiH akademika Dragana Čovića, jest Antun Branko Šimić – i religiozni pjesnik.

 

-Povodom godišnjice smrti velikog hrvatskog pjesnika Antuna Branka Šimića, koji je umro 2. svibnja 1925., predstavnici Odbora 53. Šimićevih susreta 2016. godine u čijem sastavu su bili predstavnici općine Grude i Matice hrvatske Ogranak Grude kao i predstavnici Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne i Matice Hrvatske Ogranak Mostar prigodnim kratkim programom obilježili su ovaj događaj. Kod spomenika Antuna Branka šimića u Mostaru spomenuti predstavnici položili su cvijeće i zapalili svijeću za pjesnika, te su nakon toga predstavnici Društva pročitali nekoliko pjesama Antuna Branka Šimića. Pjesme su kazivali književnici Ivan Baković i ivan Sivrić. Ovo polaganje je organiziralo DHK H-B. Bilo je to 3. svibnja 2016. u Mostaru.

 

-U spomen na profesora emeritusa akademika Krešimira Ledića, koju organizira Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, dana 3. svibnja 2016. je svečano otvorena 3. po redu likovna koloniju „Krešimir Ledić”. Koloniju je svečano otvorio načelnik općine Grude, Ljubo Grizelj. Ovogodišnja tema likovne kolonije je „Antun Branko Šimić”, s podtemom „Ekspresionizam Hercegovine (kamen, krš, maslina, loza, šipak, smokva, Neretva)”.

 

-U Franjevačkoj galeriji 4. svibnja 2016. u programu 53. Šimićevih susreta otvorena je izložba slika „Sv. Ana”- 20 godina Likovne radionice iz Vinkovaca i predstavljena je knjiga „Pjesma gladi – život i djelo Ilije Glavote (1891. – 1916.)”, autora Domagoja Tomasa i Kristine Malbašić.

 

-Hrvatsko narodno kazalište Mostar gostovalo je u četvrtak, 5. svibnja 2016. godine, kao dio programa 53. Šimićevih susreta, u kino-dvorani Grude. U punoj kino-dvorani uspješno su izveli predstavu „Brat magarac“.

 

6. svibnja 2016. susretom književnika s učenicima u osnovnim i Srednjoj školi općine Grude, misom zadušnicom u župnoj crkvi sv. Mihovila u Drinovcima za pokojnu braću književnika Antuna Branka i Stanislava Šimića i svečanom Akademijom u njihovu čast, kasno navečer u petak su zatvoreni ovogodišnji 53. Šimićevi susreti.

Zadnji dan jedne od najdugovječnijih književnih manifestacija u Hrvata u BiH okupio je mnogobrojne predstavnike kulturnog, političkog i vjerskog života BiH i Hrvatske, a cijeli program svečane Akademije glazbeno su upotpunili Tamburaški orkestar sjemeništaraca Franjevačke klasične gimnazije iz Visokog te zbor Osnovne škole Drinovci koji su izveli hrvatsku himnu.

Predsjednik Matice hrvatske – Ogranak Sarajevo akademik fra Petar Perica Vidić u svom je uvodnom govoru tokom svečanosti pozdravio sve nazočne te čestitao organizatorima na još jednim uspješno održanim Šimićevim susretima.

– Upućujem iskrene čestitke na bogatom, umjetnički dotjeranom te za našu kulturu korisnom programu u povodu 53. Šimićevih susreta. Neka vas i dalje prati Božji blagoslov na tom plemenitom i za hrvatski narod kulturnom i umjetničkom uzdignuću – kazao je Vidić.

Vidić je tom prigodom uručio predsjedniku Matice hrvatske Grude Mariju Bušiću Monografiju koja je izdana 2009. godine u povodu 130. godine utemeljenja Matice hrvatske – Ogranak Sarajevo te tri Šimićeve knjige, a dar od 37 knjiga u izdanju Matice hrvatske Sarajevo dobio je načelnik općine Grude Ljubo Grizelj.

U ime pokrovitelja ovogodišnjih Šimićevih susreta – hrvatskg člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, obratio se njegov savjetnik Igor Planinić, kazavši kako su Šimićevi susreti najznačajnija i najdugoviječnija kulturna manifestacija Hrvata u Bosni i Hercegovini te kako im je izuzetna čast pružiti podršku ovom događaju.

– Stihovi Antuna Branka Šimića pripadaju vrhuncima hrvatskog i europskog kulturnog naslijeđa, a mi danas, koji težimo europskoj zajednici, moramo biti ponosni na činjenicu da od 14. stoljeća hrvatska književnost prati tokove europske književnosti – kazao je Planinić.

Supokrovitelj ovogodišnjih Šimićevih susreta je predsjednik Sabora Republike Hrvatske Željko Rainer, a u njegovo ime obratio se saborski zastupnik Goran Marić, rođeni Gruđanin, koji je je kazao kako su Šimićevi susreti prigoda kada se treba sjetiti Šimićevih riječi, opomena, krikova.

– I danas slušamo snagu njegovoga gromkoga glasa i njegovih poruka. Slušamo i čujemo ono što je on davno zapisao – kazao je Marić, dodavši kako je A.B. Šimić bio izuzetan pjesnik i izuzetna ličnost – previše svoj, neuklopljiv, buntovan, ali odan Bogu.

Predavanje o A.B. Šimiću tokom svečane Akademije održao je akademik Josip Bratulić kazavši kako ima mnog važnih pjesnika, ali kako se sigurno niti o jednom pjesniku i njegovim pjesmama nije toliko pisalo, govorilo i raspravljalo, kao o A.B. Šimiću.

– O njemu i njegovim pjesmama napisane su knjige, duboke i pamente studije i rasprave, održani su brojni referati – kazao je Bratulić.

Prema njegovim riječima, Šimić je pisao o onome što ga je okruživalo, što je vidio i proživio, što ga je mučilo kao čovjeka, pojedinca i to na način koji je bio samo njegov. Za razliku od mnogih pjesnika, koji su učili od prethodnih kako treba pisati, Šimić je, kako je kazao akademik Bratulić, stvarao po svom unutarnjem porivu i subjektivnom naputku.

Akademik, don Ivan Golub koji je trebao održati predavanje o A.B. Šimiću uputio je pismo koje je pročitao Mario Bušić, a u kojemu je između ostaloga naglasio kako je pjesnik A.B. Šimić bio majstor riječi, a riječ je zajedničko mjesto teologije književnosti.

– Riječ je književno utjelovljena u svetom pismu u kojemu su zastupljenje sve književne vrste – pjesme, drame, priče, izreke, putopisi, epovi, pisma, ljetopisi, dnevnici – poručio je akademik Golub.

Prigodom svečanosti uručene su i nagrade najboljim mladim pjesnicima i nagrada za književni rad objavljen između dvaju susreta “Antun Branko Šimić”, koju dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika (DHK) Herceg Bosne.

Dobitinik ovogodišnje nagrade A.B. Šimić je pjesnik Drago Čondrić za knjigu “Sedam velikih biblijskih poema”, a nagradu mu je uručio predsjednik DHK Herceg Bosne Ivan Sivrić, koji je kazao kako je riječ o knjizi koja će u duhovnoj obnovi ispuniti sve one koji je budu čitali.

Dobitnik Čondrić prigodnim riječima zahvalio je na nagradi te čestitao organizatorima na održanim 53. Šimićevim susretima.

Ovogodišnji najbolji mladi pjesnici proglašeni su u tri kategorije i to osnovnoškolci, srednjoškolci i studenti, a prigodne darove uručio im je predsjednik Općinskog vijeća Grude Draženko Vranješ. Na razini osnovnih škola prvo mjesto osvojila je Marija Vlašić iz Sovića, drugo mjesto Gabrijela Bogut iz Širokog Brijega, a treće mjesto pripalo je Petri Rupčić iz Ljubuškog.

Na razini srednjih škola, prvo mjesto pripalo je Katarini Biško iz Gruda, dok je drugo mjesto osvojila Emilija Grbavac iz Ljubuškog. Na sveučilišnoj razini, prvo mjesto pripalo je Ivani Čović, drugo Anđeli Mijić, a treće Ivani Kalfić. Nagrađeni pjesnici pročitali su svoje radove.

Tokom svečane Akademije koju je vodila Mirjana Vlašić Mima, neke od svojih pjesničkih uradaka pročitali su fra Miljenko Miča Stojić, fra Vendelin Karačić, fra Vlado Lončar te časna sestra Lidija Glavaš, a otvorena je i izložba likovnih radova učenika osnovnih i Srednje škole Grude. Za najboji likovni rad prigodan dar uručen je učenici Nataliji Pinjuh iz Gruda.

Na koncu, 53. Šimićeve susrete zatvorenim je proglasio predsjednik Organizacijskog odbora 53. Šimićevih susreta, načelnik Gruda Ljubo Grizelj koji je zahvalio sudionicima manifestacije, čestitao dobitnicima nagrada i priznanja, te kazao kako se s ovom manifestacijom nastavlja iduće i 2017. godine i opet idućih godina jer su to ova dva velikana pisane riječi i zaslužila.

 

-U Galeriji u staroj kapeli u Gorici u petak 20. svibnja 2016. u 20 sati predstavljena je knjiga ZBIVANJA OTETA ZABORAVU. NESPORAZUMI S CRKVOM, autora mnogopoštovanoga oca dr. sc. fr. Vjekoslava Lasića, „bijelog fratra“ – dominikanca. Knjigu su uz autora predstavili prof. Marija Matošić i Petar Majić. Pročitan je i tekst prof. dr. sc. fr. Hrvoja Lasića, dominikanca koji je poslao fra Hrvoje za ovu prigodu. Program je vodio lijepo vodio Marko Bošnjak, učenik Gimnazije A. B. Šimića iz Gruda. Organizatori su bili Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići i Matica hrvatska – Ogranak Grude.

 

-Povodom svetkovine sv. Petra i Pavla u nedjelju 26. lipnja 2016. godine  započelo je još jedno Kulturno ljeto u župi Gorica-Sovići.

Nakon svete mise koju je predvodio župnik župe Gorica-Sovići fra Stipe Marković uslijedio je koncert duhovne glazbe u izvedbi fra Marina Karačića i njegova benda.

 

-Kod zvonika-kapelice sv. Ilije Proraka u Bobanovoj Dragi u organizaciji Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići i domaćina iz Bobanove Drage, u Kulturnom ljetu u župi Gorica-Sovići bilo je vrlo dojmljivo u subotu 16. srpnja 2016. godine. Na početku je pozdravio sve predsjednik Bratovštine Dragan Prlić koji je između ostaloga kazao: Večeras mi je čast posebno pozdraviti gospođu Mladenku Gruicu koja će nam uz našu klapu Bratovština izvesti monodramu ANIMA CROATORUM (č. ANIMA KROATORUM) – DUŠA HRVATA. Također pozdravljam našega člana i pjesnika Marka Čuljka čiju ćemo knjigu pjesama IŠČEKUJUĆI DOLAZAK IZ DALEKA večeras ovdje predstaviti. Pozdravljam sve čuvare naše tradicije (gangaše, guslare, diplare i druge) bez kojih je ova večer nezamisliva. Večeras će biti i tamburaši iz Mokroga i njima upućujem pozdrav.

 

-U prepunoj Staroj crkvi u Gorici održan je jubilarni 10. (deseti) po redu susret klapa i to u petak, 29. srpnja 2016. u 20 sati. U prekrasnom ambijentu goričke ljepotice, stare crkve, nastupile su slijedeće klape: Ženske klapa Rusula iz Splita i Arja iz Mostara, mješovita klapa Katarina iz Bune,  te muške klape Zvizdan iz Posušja, Grga iz Posušja, Dobrkovići iz Š. Brijega, Pasika iz Kostanja i Bratovština Gorica-Sovići. Ovaj koncert je održan pod pokroviteljstvom predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare. Naposlijetku su se klape na imanju Mire Milićevića Škice družile i pivale duboko u noć.

 

-U nedjelju 31. srpnja 2016. u Galeriji u Staroj kapeli u Gorici otvorena je izložba grafika akademske slikarice Branke Grizelj iz Sovića. O izložbi su govorili Dragan Marijanović i Branka Grizelj. Program je vodila Zorana Grizelj, a svojim pjevanjem je ovu večer uveličao Dragan Prlić. Načelnik općine Grude ljubvo Grizelj otvorio je ovu izložbu.

 

-U petak 30. rujna 2016. započinje kulturna manifestacija Kulturna jesen i XI. Dani Matice hrvatske Grude -Božiću ususret-. Ove godine, prema odluci vodstva Matice hravtske u Grudama, ove dvije kulturne manifestacije spojene su u jednu.

Tako će program ove kulturne manifestacije početi u staroj crkvi u Gorici gdje će Matica hrvatska Grude i Militvena zajednica „Emanuel“ upriličiti predstavljanje knjige Sjeme riječi Božje, autorice Ljiljane Lukende.

Osim ovoga predstavljanja knjige bit će tu još mnoštvo zanimljiva kulturnoga sadržaja (predstavljanja knjiga, izložbi slika, predavanja, koncerata …) u nadolazećim mjesecima listopadu, studenomu i prosincu. Sve će završiti tradicionalnim Božićnim koncertom u nedjelju prije Božića, 18. XII. 2016., ove godine u župnoj crkvi sv. Mihovila Arkanđela u Drinovcima.

 

-U petak 7. listopada 2016. u 19 sati u kino dvorani u Grudama upriličeno je predstavljanje dviju knjiga Hajdučka legenda Andrija Šimić, autora Mije Milasa i predstavljanje romana Andrijica Šimić, autora Ante Brčića. U glazbenom dijelu programa nastupio je legendarni grudski guslar Željko Šimić koji je, za ovu prigodu, guslio upravo o Andrijici Šimiću. U programu su još sudjelovali predsjednik OMH Grude Mario Bušić, spisatelj Ivan Ivek Šimić, načelnik općine Grude Ljubo Grizelj, književnik i urednik na radio Splitu Mladen Vuković, zatim autor oko sedamdesetak knjiga iz športa Jurica Gizdić ispred HNK Hajduk Split, te autori ovih djela dr. Mijo Milas i Ante Brčić. Prije dolaska u Grude spomenuta delegacija iz Splita položila je cvijeće i zapalila svijeće pomolivši se za dušu hajduka Šimća.

 

–U subotu, 29. 10.  2016. u dvorani župnog ureda župe Drinovci predstavljena je knjiga autora Kristine Malbašić i Domagoja Tomasa Pjesma gladi – život i djelo Ilije Glavote (1891. – 1916.). Pred mnogim auditorijem, nakon pozdrava župnika fra Josipa Mioča, o knjizi su govorili prof. Zvonimr Glavaš, prof. Jozo Marić i jedan od autora dr. sc. Domagoj Tomas. Drinovački su framaši lijepim pjevanjem uljepšali ovu svečanu večer. Uz mlađe framaše bili su tu i oni stariji Ivan Majić i Tomislav Leventić koji su zdušno otpjevali nekoliko pjesama. Program u Drinovcima su vodili Petar Majić, a nakon solo pjevanja kormilo vođenja programa odlučno je preuzeo Tomislav Leventić. Bilo je to pravo domaće i domaćinsko druženje.

 

-Na uočnicu svetkovine Svih Svetih 31. 10. 2016. u staroj crkvi u Gorici predstavljeno je troknjižje fra Vendelina Karačića (tri knjige fra Vendelinovih pjesama U svratištu muza, Glasnik dobrote Gospodnje (ilustracije: fra Tihomir Bazina), Iz vječnosti kaplje vrijeme (ilustracije: Vilim Parić), te je u Galeriji u Gorici otvorena izložba slika ilustracija iz fra Vendelinovih knjiga autora akademskih slikara fra Tihomira Bazine i Vilima Parića uz jedan portret fra Joze Pejića kojem je autorica akademska slikarica Ivana Ćavar. Fra Vendelinovoj knjizi Iz vječnosti kaplje vrijeme nakladnik je Matica hrvatska – Ogranak Grude. Klapa Bratovština je lijepo pjevala za ovu prigodu, a knjige su predstavili prof. Jozo Marić i fra Vendelin Karačić. O fra Jozi Pejići slovo je održao fra Ante Marić, a izložbu je otvorio načlenik općine Grude Ljubo Grizelj. Program je vodila Zorana Grizelj.

 

Utorak, 8. 11. 2016. u 19 sati u Kulturnom domu „Antun Branko Šimić“ u Gradskoj knjižnici u Grudama predstavljanje knjiga Radice Leko: Kruh i igre (roman), Jeka (roman), Paška (basne) – knjiga za djecu. Predstavljači su bili: Jozo Marić i Ivana Banožić te autorica Radica Leko. Jozo Kolobarić nastupa izvedbom monologa „Stipina besida“ (autorice Radice Leko, koji je sadržajno povezan s romanom Jeka)

 

-Knjiga „Hrvataska u raljama djece komunizma“ novinara i publicista Tihomira Dujmovića predstavljena je u srijedu 23. 11. 2016. u Grudama, a predstavio ju je sam autor Tihomir  Dujmović. Na gotovo 400 stranica Dujmović u knjizi donosi detaljnu analizu vladanja  „Kukuriku koalicije“, analizira današnje stanje države ističući da će u slučaju da ova politika dobije još jedan mandat, hrvatska država ostati jedino zemljopisni pojam. Program je vodila prof. Mirjana Mima Vlašić.

 

-Jubilarni 10. Susreti, godišnjak Matice Hrvatske – Ogranak Grude predstavljen je skromno i dostojanstveno 30. 11. 2016. u Gradskoj knjižnici u Grudama. Susreti 10 su vrlo sadržajni, kako i priliči ovom jubilarnom broju. Tu su pisani znakovi vremena u kojima se opisuju različite oblasti ljudskog djelovanja. Susrete je predstavio Mario Bušić predsjednik Ogranka.

Stjepan Sučić,  potpredsjednik MH iz Zagreba, naš dragi gost pokazao je svojim dolaskom koliko cijeni rad članova MH ogranak Grude, te je govorio o samom djelovanju u Matici hrvatskoj kroz povijest i danas.

Klapa Bratovština Gorica-Sovići svojim odličnim pjevanjem kao da je najavila dolazak Onoga kojeg iščekujemo.

Gradska knjižnica Grude kao mjesto kulturnih susreta i razgovora i ovaj put dobro je odabrano mjesto za ovaj kulturni događaj, i ovaj prostor polako postaje prepoznatljiv u kulturnom smislu.

 

-Svetom misom u župnoj crkvi u Gorici, koju je slavio fra Vinko Mikulić, započelo je obilježavanje 17. rođendana Bratovštine sv. Stipana Prvomučenika Gorica-Sovići u petak 2. prosinca 2016. godine.

Članovi Bratovštine su aktivno sudjelovali u ovoj svetoj misi navještanjem Božje riječi – čitanjem poslanice i psalma, te molitve vjernika, a pjevanje za vrijeme sv. mise uveličali su mješovina skupina “Lampoši” iz Dolca na Lašvi..

Na kraju svete mise predsjednik Bratovštine Dragan Prlić održao je svečarski nagovor. Pozdravio je sve nazočne članove Bratovštine i čestitao im 17. rođendan.

Potom je uslijedio koncertni glazbeni program gdje su nastupili pjevačice i pjevači mješovite skupine “Lampoši”. Krasno su izveli vise domaćih bosanskih crkvenih i narodnih napjeva kao i onih opće poznatih.

Nakon koncerta u Galeriji u staroj kapeli u Gorici mjesni je župnik fra Stipe Marković predstavio sliku Gospina kipa iz župne crkve u Gorici koji je točno prije sto godina prosuzio krvavom suzom kako u župnoj kronici kazuje ondašnji župnik fra Blago Babić Spužević (1916. godine) navodeći sljedeći tekst koji se nalazi u Crkvenom ljeopisu za župu u Gorici na stranicama 10. i 26.:

“Godine 1875., jest došao za župnika fra Frano Bašadur Dobretić, rođen u Mostaru. Ovaj župnik jest napravio Gospin Oltar i kip njezin, koji oltar jest Gospina Materinstva. Jest nabavio i zvono veliko. Ovaj kip Gospin jest čudotvoran više putah se pokazao i za vremena moga župnikovanja. – Grešio bih kad ne bih javnosti predao ovo čudo. Dne 9. Srpnja 1916. godine jesam uveo ‘Vojsku Srca Isusova’ i opisao zlo, koje psovka jest našem narodu nanijela. Pri tom sam učinio procesiju sa kipom Gospinim, te kad sam narod hotjeo blagosloviti sa ovim kipom, vidio sam odveć krupnu suzu naravne krvi pod Gospinim okom! Krv ta je zapremala niz lice oko 5 centimetara, koja je,  potom iščezla! (str. 10)

Kad je fra Blago Babić dne 16/7. 1916. oglasio narodu  čudo po Gospi  učinjeno, o kom je bio govor u ovom Ljetopisu  na 10 stranici, govoreć, da pobace psovku već jednom, listom upisujuć se u vojsku Srca Isusova i u podmladak vojske Srca Isusova, jer moglo je biti,  da je Gospa krvavim znojem  hotjela pokazati, koliko je psovka uvredila i vrijeđa Sina njezina, i koliko je dušam kršćanskim zla nanila, a moglo bi biti, da je hotjela biljeg dati puku kršćanskom, da će nanj kakvo Božje strašno doći pokaranje.  Mi u tajne Božje ne smijemo se mećati, veli, ali kad nam On po Majci Sina Svojega  dobrostivo taj znak daje, uistinu moramo se kajati i plašiti suda Njegova, jer krvavi znoj na licu Majke Božje, svakome daje misliti … U ovo vrijeme ja fra Blago Babić, okom bacim na Gospu i vidim je svu crvenu, kao najljepšu ružu, koja se potom u licu vrati u svoju boju, blijedo crvenu. Opera Dei revelare honorificum est!  ČASNO JE BOŽJA DJELA OTKRITI! „ (str. 26.)

Potom je također u Galeriji u Staroj kapeli u Gorici upličeno svečano otvaranje izložbe slika akadesmkog slikara, akademika fra Petra Perice Vidića, koji je predsjednik Matice hrvatske u Sarajevu. O fra Peričinim slikama govorio je Mario Bušić koji je između ostaloga pročitao tekst fra Ante Marića iz kataloga koji je tiskan za ovu prigodnu izložbu.

Nadahnuto je još govorio i fra Petar Perica Vidić, autor ove zaista divne izložbe koja je u Galeriji u Gorici otvorena do polovice siječnja 2017. godine. Izložbu je na kraju otvorio fra Vendelin Karačić, ravnatelj Franjevačke galerije na Širokom Brijegu, prigodnim riječima zahvale fra Perici i pohvale njegovu ustrajnom umjetničkom radu od osnovne škole do danas.

Svojom nazočnošću ovu je obljenicu, uz načelnika općine Grude Ljubu Grizelja, uzveličala i Generalna konzulica Republike Hrvatske u Mostaru. Fešta se potom nastavila u prekrasnom ambijenu u fratarskom podrumu.


-7. XII. 2016. (srijeda) – u kinodvorani u Grudama u 17 sati upriličeno je predstavljanje knjige Na putu k Bogu, autora don Joze Ančića, župnika u župi Ledinac. U programu su sudjelovali: Paula Tomić, mr. sc. don Željko Majić, don Ilija Drmić i autor. U glazbenom dijelu programa nastupio je zbor župe Ledinac „Nebeske ruže“.

Nakon predstavljanja ove knjige u 19 sati u prepunoj kinodvorani u Grudama prikazan je dokumentarni film HUDA JAMA, autora Romana Leljaka. Organizatori ovog događaja: Udruga “Huda jama”, općina Grude i Matica hrvatska – Ogranak Grude)

 

-U nedjelju 18. 12. 2016. u prepunoj crkvi sv. Mihovila Arkanđela u Drinovcima, u pravom predblagdanskom ugođaju održan je već tradicionalni 12. Božićni koncert župnih zborova, solista i drugih glazbenih skupina s područja općine Grude. Ona prvotna ideja Ogranka Matice hrvatske Grude o najljepšem načinu zbližavanja, pomirenja i pročišćenja pred dolazak Spasitelja Isusa, na ovom je koncertu dobila svoje veličanstveno ostvarenje. Od prvog koncerta održanog 2005. godine u Boćarskom domu u Grudama sa šest izvođača i stotinjak sudionika, vremenom koncert naraste do šesnaest izvođača i preko tristo sudionika, svih vremenskih dobi i uzrasta. Koncert se po već uhodanom rasporedu seli iz župe u župu, a Drinovci su bili po treći put domaćini.

Nakon pozdravnog i informativnog uvoda mladog voditeljskog para Tomislava Leventića i Mirjane Čuljak, koji su nas poput Olivera i Jasmine nekada, proveli kroz koncertni program, župnik fra Josip Mioč je u ime domaćina i suorganizatora kratko pozdravio sudionike, kolege župnike, generalnog vikara naše Biskupije don Željka Majića, sve civilne čelnike predvođene načelnikom Ljubom Grizeljom, novinare i sve nazočne drage goste i posjetitelje, i zazvao za sve Božji blagoslov.

A onda je krenuo pravi prasak veselja, pjesme i prijateljstva nastupom brojnog Dječjeg zbora sv. Mihovila Arkanđela Drinovci, i taj iskreni dječji zanos se zarazno prenio na sve sudionike ovog koncerta. Zaista bi bilo teško i nekorektno, bilo koga posebno izdvajati jer su očito svi sudionici podarili sav svoj talent, umijeće, trud, htijenje, srce i dušu kako i dostoji dočeku najradosnijeg kršćanskog blagdana. Širok je bio repertoar pjesama, od tradicionalnih, starih, hrvatskih božićnih pjesama, do novih skladbi iz cijelog svijeta. Načini pjevanja, od dječjeg zbornog jednoglasja, zbornog višeglasja odraslih, a kapelo pjevanja, klapskog pjevanja, gospela i modernih ritmova uz bubnjeve i gitare, nisu ni trenutka dopuštali monotoniju i u hladnom zimskom ozračju su pjesmom grijali i srca, i dušu, i promrzle ruke svih nazočnih.

Umilna pjesma, srdačan osmijeh i pljesak oduševljenja odzvanjali su prekrasnim prostorom 120 godišnje crkve, koja teško da je ikada imala radosnije trenutke. Organizatori Matica hrvatska ogranak Grude i Župni ured Drinovci primali su čestitke sa svih strana a oni su zahvalivši svima; sudionicima, gostima, posjetiteljima, novinarima i sponzorima pozvali sve nazočne na prigodni domjenak. Ovim koncertom su završeni iznimno sadržajni ovogodišnji „11. Dani Matice hrvatske u Grudama“. U 2017. najavljeno je organiziranje Znanstvenog skupa povodom 100. godine života i djela fra Bazilija Pandžića, te sljedeći  Božići koncert 2017. godine u župi Ledinac, sve u organizaciji Matice hrvatske Ogranak Grude.

Sudionici koncerta su bili:

 1. Dječji župni zbor sv. Mihovila Arkanđela Drinovci
 2. Tamburaški orkestar Osnovne glazbene škole Grude
 3. Zbor Osnovne glazbene škole Grude
 4. Klapa Bratovština Gorica – Sovići
 5. Župni zbor sv. Stjepana Prvomučenika Gorica – Sovići
 6. Dječji župni zbor sv. Terezije Male „Nebeske ruže“ Ledinac
 7. Dječji župi zbor sv. Ivana Krstitelja „Kristova ruža“ Ružići
 8. FRAMA Ružići
 9. Župni zbor Bezgriješnog začeća BDM Tihaljina
 10. Župni zbor sv. Ivana Krstitelja Ružići
 11. Zbor Osnove škole Grude
 12. Župni zbor sv. Terezije Male „Nebeske ruže“ Ledinac
 13. Sanja Boban
 14. FRAMA Drinovci
 15. Lucija Zovko
 16. Župni zbor sv. Mihovila Arkanđela Drinovci

Na kraju koncerta svi su sudionici i svi nazočni u crkvi zajedno otpjevali „U se vrime godišća“, a Lucija Zovko je predvodila „Sretan ti Božić narode moj“.

 

-Matica hrvatska – Ogranak Grude pred svetkovinu Božića upitala je tradicionalnu Božićnu i Novogodišnju čestitku:

Dragi prijatelji!

Matica hrvatska – Ogranak Grude već je pšenice svoje trobojnicom uvezala, u njih crvenu, bijelu i plavu božićnu svijeću stavila, i jabuku rumenu da svijeće drži, da o plodovima žuljeva naših zbori. I badnjake smo već usjekli i za ognjište pripravili. Uz njih ćemo do Božića bdjeti. A kad anđeli Isusovo rođenje objave sa svima ćemo iz grla U se vrime godišća zapjevati. I od srca Vam svima poželjeti: Na dobro Vam došao Božić i sveto porođenje Isusovo! Blagoslovljeno Vam Novo Ljeto Gospodnje!

 

 

KNJIGE IZAŠLE U NAKLADI MATICE HRVATSKE OGRANAK GRUDE U 2016. GODINI:

Marko Čuljak, Iščekujući dolazak iz daleka, Matica hrvatska Ogranak Grude – Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica Sovići, Grude, 2016.

Ljiljana Lukenda, Sjeme Riječi Božje – Osobna razmatranja Riječi Božje uz nedjeljna čitanja iz Evanđelja, Matica hrvatska Ogranak Grude, Grude, 2016.

Fra Vendelin Karačić, Iz vječnosti kaplje vrijeme, Matica hrvatska – Ogranak Grude, Grude, 2016.

Marina Alerić Bebić, Bijeli pelin (zbirka domoljubnih i bogoljubnih pjesama), Matica hrvatska – Ogranak Grude, Grude, 2016.

Marina Alerić Bebić, Ptica na prozoru, Matica hrvatska – Ogranak Grude, Grude, 2016.

SUSRETI 10 – Godišnjak Matice hrvatske Ogranak Grude, (gl. urednik: Mario Bušić), ISSN:2303-5064, god. 10, br. 10, Grude, 2016.

 

Matica hrvatska – Ogranak Grude