AKADEMIK JOSIP PEČARIĆ S NAMA

DSC_0018_resize.JPGPredstaviti znanstveno i književno djelo akademika Pečarića iziskuje sposobnosti koje nadilaze neka vremenska ograničenja zadana događajem kakav je predstavljanje knjige.

Na početku predstavljanja  akademik je govorio o sudbini vrhunskog matematičara Zvonimira Janka koji je nosio cvijeće na grob oca Domovine Ante Starčevića na Mirogoj  , te zbog toga nije mogao dobiti posao, na koncu se zaposlio u srednjoj školi na Širokom Brijegu , te nastavio znanstveno djelovati. Onda su mu iz svijeta počela stizati pisma s naslovom Univerzitet Široki Brijeg. Taj poznati matematičar svjetskog glasa otkrio je čuvene Jankove grupe i bavi se teorijom konačnih grupa.

Pozdrav „Za dom spremni"  ima još jednu riječ a ona glasi „umrijeti" i to je ono, po akademikovim riječima, što doista smeta sadašnjim vlastodršcima. To govori I  Marko Perković Thompson na svojim koncertima gdje god nastupa i tako „krivo" uči svoje poklonike. Akademik Pečarić je govorio i o ulozi  Ive Josipovića i njegovoj žarkoj želji osude generala Gotovine i Markača, te njegovom vidnom razočaranju ishodom suđenja. Akademik Pečarić vodi snažnu kampanju da se generalu Anti Gotovini dodjeli Nobelova nagrada za mir, između ostalog i zbog deblokade Bihaća i oslobađanja tog stanovništva.

Brojne su teme iz našeg društvenog života koje zanimaju akademika  Pečarića i o kojima piše, obrazlagao je predstavljač mr. Marko Tokić.

Želja povjesničara Goldstaina da postane član HAZU-a spriječena je uglavnom od strane Josipa Pečarića.

Akademik je osobito zadivljen hrabrošću i držanjem Darija Kordića, za kojeg veli da mu je zatvorska kazna velika isključivo zbog toga jer je veliki Hrvat. Isto tako, piše brojna pisma diljem svijeta institucijama i pojedincima sa željom promjene osuđujuće prvostupanjske presude Hrvatima iz Herceg-Bosne, generalu Praljku i drugima. Osobito je fasciniran ponašanjem i držanjem generala Praljka.

998 znanstvenih radova u znanstvenim časopisima objavio je do sada taj matematičar svjetskog glasa.

Ovo su samo neki zanimljivi dijelovi predstavljanja književnog i znanstvenog rada Akademika Pečarića.

Pored mr. Marka Tokića skupu se još obratila dr. Ljiljanka Kvesić  koja je bila jedna od domaćina, i inače surađuje sa akademikom Pečarićom.

Ovu književnu večer uspješno je moderirala Zorica Zorić.

Kino dvorana Grude, 28. studeni 2013.

{gallery}pecaric{/gallery}