70. OBLJETNICA MISNIŠTVA FRA BAZILIJA PANDŽIĆA

 

 

 

 

bazilije-11.jpg

 

Na svetkovinu prvaka apostolskih sv. Petra i Pavla u crkvi Bezgrešnog Začeća BDM u

zagrebačkoj Dubravi 70. obljetnicu svećeništva obilježio je fra Bazilije Pandžić, hercegovački franjevac, vatikanski arhivar i povjesničar. Iako u poodmakloj životnoj dobi (93 godine) fra Bazilije je predvodio misu u koncelebraciji s desetak svećenika i svečanom podvorbom hercegovačkih i zadarskih franjevačkih bogoslova. Izaslanik provincijala i njegov zamjenik fra Miljenko Šteko u propovijedi je u kratkim crtama oslikao svečarev životni put s posebnim naglaskom na njegovo svećeničko ređenje 29. lipnja 1941. u Mostaru, podsjetio na njegovu posvemašnju odanost Crkvi i Redu. Ponadao se da će njegov primjer nasljedovati i četvorica hercegovačkih franjevaca koji su ove večeri nekako u isto vrijeme u Mostaru zaređeni za svećenike. Pozdravljajući sve nazočne, a među njima posebno preč. Vladimira Tomasa nestora (najstarijeg svećenika) Zagrebačke nadbiskupije koji je kao i fra Bazilije rodom iz Drinovaca, gvardijan fra Draženko Tomić izrazio je duboku zahvalnost fra Baziliju za njegovu požrtvovnost i suradnju u odgoju novih naraštaja bogoslova kojima je svojim primjerom svjedočio franjevačko bratstvo i malenost.

Poslije mise u samostanskoj dvorani je predstavljena najnovija, inače 20. po redu, Pandžićeva knjiga naslovljena "Ususret Bogu" u izdanju nakladničke kuće "Tusculum" (Mostar 2011). O knjizi su govorili dr. Draženko Tomić i dr. Miljenko Šteko. Prvi je izložio strukturu knjige i naglasio Pandžićevu ustrajnost u proučavanju života sv. Franje, dok je drugi istako teološku dimenziju knjige gdje se na jednostavan način čitatelju približava otajstvo utjelovljenja i spasenja. Knjiga sadrži izbor iz predavanja koje je pisac u više navrata održao na duhovnim vježbama časnim sestrama, svećenicima i skupinama angažiranih vjernika. U glazbenom dijelu programa nastupio je kantautor fra Marin Karačić.

Obraćajući se nazočnima fra Bazilije je rekao: "Iako je u mom životu proteklo prilično mnogo godina, one mi izgledaju neznatne i kratkotrajne. Ipak, svjestan sam da su one, ma kakve bile, priprava na ono što iza njih slijedi – one me po volji Stvoritelja vode u pravi život koji neće nikada završiti. U ovim prošlim godinama kao i svaki drugi čovjek radio sam uzdajući se u svoje sile, ali nisam zaboravljao da sam na putu za vječnost. Imao sam u svom radu nekih uspjeha, koji su mi davali izvjesno zadovoljstvo, ali bilo mi je jasno da je to sve prolazno i kratkotrajno i u očekivanju pravog života. U ovom času ne preostaje mi drugo nego moliti Boga da mi bude milosrdan i ne gleda strogo što se ponekad nisam ponašao kako je On od mene tražio i očekivao. Neka milost Božja učini da barem ubuduće u potpunosti vršim njegovu svetu volju."

Fra Bazilije (Stjepan) Pandžić rođen je 30. siječnja 1918. u Drinovcima. Gimnaziju je pohađao na Širokom Brijegu, bogosloviju u Mostaru i Rimu. Nakon svećeničkog ređenja 29. 6. 1941. u Mostaru, istom 1942. odlazi u Rim. Na sveučilištu Antonianum doktorirao je tezom o Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji, a potom i orijentalistiku na državnom sveučilištu La Sapienza. Završio je studij diplomatike i paleografije. Godine 1947. imenovan je generalnim arhivarom i analistom Reda manje braće. Tu dužnost obavlja skoro 40 godina (do 1985.). Sada živi i djeluje u Zagrebu. Njegova bibliografija broji 266 jedinica, od čega 20 knjiga.

                                                                                                 

Napisao: fra D. Tomić – www.franjevci.info