U subotu će se u Herceg Etno selu Međugorje održati Glavna i Izborna skupština Matice hrvatske

image002.jpgMEĐUGORJE – Najstarija hrvatska kulturna institucija – Matica hrvatska ove će godine po prvi put svoju Glavnu skupštinu održat će izvan granica Republike Hrvatske. Bit će to 19. lipnja 2010. godine s početkom u 8.30 sati u HERCEG-Etno selu Međugorje, općina Čitluk. 

Od Andrije Stojića (BiH) i Klare Čičin-Šain (RH), osoba koje su zadužene da kontakttiraju s medijima, jučer smo doznali da će ovogodišnja je Skupština MH biti i izborna te će se na njoj birati novo vodstvo. Rekli su nam da pravo glasovanja ima nešto više od 180 zastupnika, koji će na zasjedanju Glavne skupštine izabrati članove svih upravnih tijela Matice hrvatske na mandat od četiri godine.

– Glavna skupština najviše je tijelo upravljanja u Matici hrvatskoj, a čine je zastupnici članova Matice. Glavna skupština MH održava se svake dvije godine, dok je svaka druga Skupština izborna. Na Izbornoj skupštini MH biraju se članovi Predsjedništva, Glavnog odbora, Nadzornog odbora i Časnog suda MH. Kandidati koji se natječu za dužnosnike MH trebaju osvojiti iznadpolovičnu većinu zastupničkih glasova kako bi bili izabrani, dok mjesto odbornika zauzimaju oni koji prikupe najveći broj glasova – rekao nam je Andrija stojić, predsjednika čitlučkog Ogranka MH koji je domaćin tog značajnog skupa Matičara.

Treba istaknuti da će zastupnici Glavne skupštine Matice hrvatske u Bosni i Hercegovini boraviti četiri dana (od večeraS, 17. lipnja, kada stižu u Grude pa do nedjelje, 20. lipnja) te da će posjetiti Grude, Ljubuški, Čapljinu, Stolac, Mostar, Široki Brijeg, Posušje, Međugorje i Čitluk gdje će se upoznati s prirodnim ljepotama, kulturnim sadržajima i povijesnim znamenitostima tih hercegovačkih krajeva.