Pod sloganom “Matica dobrih knjiga” od 29. lipnja do 2. srpnja održan Drugi festival knjige u MH

Pod sloganom “Matica dobrih knjiga” od 29. lipnja do 2. srpnja održan Drugi festival knjige u MH

Pod sloganom “Matica dobrih knjiga” u dvorištu Palače Matice hrvatske od 29. lipnja do 2. srpnja održan je Drugi festival knjige. Uz predstavljanje novih naslova dvadeset i jednog Matičina ogranka, na Festivalu su sudjelovali i ogranci iz BiH, kao i gosti: nakladničke kuće Alfa, Disput, Društvo hrvatskih književnika, Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski institut za povijest i Hrvatska sveučilišna naklada. 

Svečano otvaranje Festivala održano je uz predstavljanje “Izabranih djela Vesne Parun I. i II.” u izdanju edicije Stoljeća hrvatske književnosti, a njezine pjesme interpretirala je dramska umjetnica Branka Cvitković. Prigodne riječi na početku Festivala uputio je predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran te je izrazio svima dobrodošlicu i kazao da je Matica uvijek bila kuća koja njeguje hrvatsku kulturu i jezik i mjesto susreta nakladnika i ogranaka.

“Ovo je mjesto u kojem su dobrodošli svi kvalitetni nakladnici, naši ogranci i gosti. Mjesto na kojem nastojimo promovirati manje nakladnike s ne manje značajnim izdanjima koje vrlo često premašuje lokalno značenje. Više od 80% nakladničkih kuća smješteno je u Zagrebu, te upravo naši ogranci pridonose tome da cijela Hrvatska, a i Bosna i Hercegovina budu bogatije za vrijedna izdanja znanstvenih i beletrističkih knjiga, koje nije lako pronaći u knjižarama”, rekao je predsjednik MH Gavran.

Festival je otvorila ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek iskazavši podršku Matičnom festivalu, a posebno je istaknula otvaranje prema korisnicima najrazličitijih profila kao i otvaranje prema gostima iz nakladničkog sektora. Ovom je prilikom podsjetila i kako je Vlada Republike Hrvatske dala punu potporu inicijativi donošenja Zakona o hrvatskom jeziku čiji će tekst uskoro biti upućen u javnu raspravu. 

“U Ministarstvu kulture i medija posebno cijenimo što svojim ograncima diljem Hrvatske, ali i u susjednim zemljama gdje žive autohtone hrvatske zajednice, Matica hrvatska pridonosi decentralizaciji kuture, osnažuje participaciju građana i ruši stereotip o kulturnom centru i periferiji. Sve te aktivnosti prodonose cilju da Matičina središnjica i njezini ogranci postanu referentne kulturne točke koju mogu zadovoljiti potrebe korisnika 21. stoljeća”, rekla je ministrica Obuljen Koržinek. 

Tijekom četiri festivalska dana, posjetitelji su u dvorištu Matičine Palače uživali u koncertima klape Stine, Nikice Polegubića na gitari te večerima poezije uz nastup dramskih umjetnika i učenika Glazbene škole Pavla Markovca te u izložbi “Književnici i književnost u karikaturi”.

Ovogodišnji Festival okupio je preko 30 izlagača i 21 različito izdanje ogranaka iz Lijepe Naše i BiH koji su predstavili svoja vrijedna i bogata književna djela te pokazali raspon i vrijednost koju oni nose za sredine u kojima djeluju. Izdvajamo Fenomen glagoljice (OMH u Zadru), Lirski referendum: I stihovi dišu (OMH u Križevcima), Sela i stanovi na Velebitu, svjedočanstva života od nastanka do nestanka (II. dopunjeno izdanje) OMH u Gospiću, monografiju Drago Jančić (OMH u Zaprešiću) i dr.

Na zatvaranju Festivala u nedjelju, 2. srpnja nakladnička kuća Alfa predstavila je knjigu Mate Marasa Komedija od života, a Matica hrvatska novu knjigu Pavla Pavličića Općinski pjesnik.

Predstavljanja su moderirale novinarke HRT-a Zrinka Turalija i Tamara Džebić Šaljan. Drugi festival knjige u Matici hrvatskoj poduprli su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb, Hrvatska pošta, Hrvatska poštanska banka, HEP, JANAF, Plinacro, LNG Hrvatska, Končar i Hrvatske autoceste. Medijski su pokrovitelji Večernji list, Hrvatska katolička mreža i Vijenac.

 

Foto: Slavko Midžor/Pixsell

Foto: Mirko Cvjetko