IZASLI SUSRETI 16 – NOVI GODIŠNJAK MATICE HRVATSKE OGRANAK GRUDE

SUSRETI 16

NOVI GODIŠNJAK MATICE HRVATSKE OGRANAK GRUDE

 

Svake godine pred svetkovinu Božića iz tiska izlazi Godišnjak Matice hrvatske-Ogranak Grude SUSRETI. Ovogodišnji Susreti 16 su ugledali svjetlo dana u ovom prvom tjednu došašća. Broje 326 stranica i obrađuju ponajviše teme našega podnebesja.

UVODNIK je napisao don Ilija Drmić s temom „Slika smo zemaljskoga i nebeskoga“. U poglavlju KNJIŽEVNOST svoje su odabrane pjesme objelodanili Marija Bošnjak, s. Bernardina Crnogorac, Marko Čuljak, Mario Grizelj, Nikola Šimić Tonin i Pejo Šimić.

Dio KULTURA svojim su naslovima oplemenili: „Tragovi kulture u Hercegovini popraćeni duhanom kroz ikavski izričaj“ napisala je Dominka Andrijanić. „Uz fra Antin 70. rođendan“ napisao je Mario Bušić. O „Znamenitim Drinovčanima (poznatim i zaslužnim)“ rad je sastavio Petar Majić. Naslovom „Drinovci dobili monografiju (Na dlanu ruke Njegove)“ svojim je radom sudjelovao i Srećko Tomas. Srećko Tomas je još napisao i „Uspjelo „Slavonsko-hercegovačko silo u Osijeku“. Tu je i rad fra Ante Marića pod naslovom „Zvona i zvonici Franjevačke crkve u Mostaru.“

U poglavlju UČENIČKI POKUŠAJI svojim su radovima sudjelovali učenici osnovnih i Srednje škole iz općine Grude: „Dječak veselog osmjeha„ rad je Petra Bušića; „Ubili su mog fra Arkanđela i sve profesore“ također je rad Petra Bušića; „Mudrost osmjeha a ne podsmjeha“ uradak je Martine Grizelj; „Što se iza osmjeha krije?“ još je jedan uradak Martine Grizelj; „S prijateljem nikad nisi sam“ napisala je Ivamarija Lukenda; „Djeca su dar, tako i s njima postupajte“ svojim radom sudjelovala je Dolores Pandžić; „Moje djetinjstvo“ rad je Ante Prlića; „Hercegovina, moja domovina“ uradila je Lucija Prlić; „Nasilje“ je opisala Lana Vranješ; „Komadić raja“ doživio je u svom radu Lovre Vlašić; „Snaga osmjeha“  djelo je Mirka Vlašića; „Usporedba megalita sa današnjim spomenicima“ uradila je Ružica Majić; „Lijepa li si, domovino moja“ kaže svojim izričajem Petra Sušac; „Usporedba megalita sa današnjim spomenicima“ rad je Luke Vukoje.

U poglavlju „KRONIKA MATICE HRVATSKE-OGRANAK GRUDE (2021. – 2022.)“ Mario Bušić je donio najvažnija događanja u organizaciji i suorganizaciji Matice hrvatske u Grudama, kao i druga zanimljiva zbivanja. Tu su objelodanjeni „Osvrti na Susrete“ broj 15, koje su napisale Dominika Andrijanić i Paula Tomić.

U ovogodišnjim su SUSRETIMA radovi s OKRUGLOG STOLA O IVANU ALILOVIĆU: „Omiljen zbog jednostavnosti, a poštovan kao prognanik prof. Ivan Alilović“ napisao je fra Andrija Nikić; „Hercegovina i Hercegovci tragom zapisa Ivana Alilovića“ uradila je Milka Tica; Svojim radom „Kulturni opozicionar u socijalističkoj Jugoslaviji Ivan Alilović“  doprinio je Srećko Tomas. Na kraju je i jedno zanimljivo izvješće o blagoslovu Anđelijina kužnoga groba u Gorici.

Susreti 16 su izašli i kao web-izdanje, a na web stranici Matice hrvatske-Ogranak Grude bit će objavljeni nakon predstavljanja tiskanog izdanja.

Susreti 16 bit će predstavljeni grudskoj publici u srijedu, 7. prosinca 2022. godine, u knjižnici Osnovne škole u Grudama, s početkom u 19 sati.

 

 

Markus Bohrermann