BRATOVŠTINA PROSLAVILA SVOJ 14. ROĐENDAN

pc066401.jpgNa blagdan sv. Nikole, biskupa, 6. prosinca 2013. godine Gospodnje Bratovština sv. Stipana Prvomučenika Gorica-Sovići proslavila je 14. obljetnicu svoga aktivnog i plodonosnog rada u svom zavičaju. Prepuna župna crkva sv. Stipana Prvomučenika u Gorici bila je zahvalnost puka ovoj vrijednoj vjerskoj i kulturnoj udruzi. Svetu misu je slavio župnik Goričko-Sovićke župe fra Stipe Marković, a članovi Bratovštine su sudjelovali u misi, kako pjesmom tako i navještajem Božje riječi.

Župnik je u svojoj homiliji naglasio kako je Bratovština po svome Statutu izazovna udruga za mlade i stare spominjući djelatnosti i vrijednosti koje pišu u Bratovštininu Statutu. Zahvalio je također svim članicama i članovima na dosadašnjem radu, koji je bio iznimno plodan, zaželjevši istodobno i plodnu i dobru budućnost.

Na svetoj su misi, prema posebnu obredu, prisegnuli i novi članovi Bratovštine, a to su: Josip Jasak, Andrija Grizelj, Ivan Jasak, Dragan Bošnjak i Zoran Vlašić.

Nakon svete mise uslijedio je klapski koncert dviju klapa: ženske klape Rusule iz Splita i domaćinske klape Bratovštine.

Otvaranje izložbe skulptura, reljefa i crteža akademskog kipara Zdenka Galića Vicića iz Gorice bijaše u Galeriji u Staroj kapeli u Gorici. Župnik fra Stipe je pozdravio sve prisutne na samom početku. U toj je prigodi predsjednik Bratovštine Mile Pejić ponosno ustvrdio kako je Bratovština u 14 godina svoga rada imala 2188 (dvije tisuće sto osamdeset i osam) različitih kreativnih djelovanja u našemu okruženju (kulturnih, humanitarnih, duhovnih, karitativnih, koncertnih, umjetničkih, športskih i inih). Predsjednik Bratovštine je zahvalio i svim dobrotvorima koji pomažu rad Bratovštine. Između ostaloga je još kazao: Bratovština osim navedenog uredi i ovu našu Galeriju (danas je 23. izložba u organizaciji ili suorganizaciji Bratovštine). Također smo  uredili klecalo na Zavali, kapelicu u čast BDM, a prošle godine smo ušli u projekt izgradnje križnih postaja uza Zavalu rad našega akademskog slikara Drage Bušića, a za koje se nadamo da će biti gotova, barem prva faza (izgradnja postolja za postaje Puta križa), do Uskrsa 2014. godine, naravno uz pomoć dobrih ljudi.

Mario Bušić je govorio o izložbi Zdenka Galića Vicića kojemu je ovo prva samostalna izložba. Izrazivši zahvalnost Zdenku i njegovoj užoj i široj obitelji na doprinosu za naš kraj i našu župu, Mario je pročitao tekst fra Ante Marića napisan u katalogu za ovu prigodnu izložbu. Mario je na koncu u ime Matice hrvatske-Ogranak Grude i Bratovštine sv. Stipana Gorica-Sovići dao i Prijedlog, koji je upućen Načelniku općine Grude i Općinskom vijeću Gruda, da se u budućnosti jedna od ulica u Grudama nazove po velikom hrvatskom uzniku Zvonki Bušiću Taiku.

Kipar Zdenko Galić je zahvalio Bratovštini na angažmanu oko postavljanja ove izložbe i svima prisutnima koji su došli na otvaranje.

Ženska klapa Rusula iz Splita je lijepim i skladnim pjevanjem obogatila ovu kulturnu večer.

Zorica Zorić je izvrsno vodila program ove večeri. Na kraju se fešta nastavila u krasnom ambijentu podruma starog župnog dvora u Gorici.

Bratovština i dalje nastavlja s radom na slavu Boga i dobrobit svoga hrvatskog naroda!

 

 

 

MaBu

pc066401.jpgpc066404.jpgpc066403.jpg