ZAVRŠILA KULTURNA MANIFESTACIJA USKRS S MATICOM HRVATSKOM U GRUDAMA 2014.

mario_sunjic6.jpgSvečanim otvaranjem petnaeste samostalne izložbe profesora na PMFiOZ Sveučilišta u Mostaru, akademskog slikara Maria Šunjića u Staroj kapeli u Gorici u petak, 25. travnja 2014. godine završila je kulturna priredba Uskrs s Maticom hrvatskom u Grudama. Akademski kipar Zdenko Galić na početku je sve srdačno pozdravio naglasivši zadovoljstvo postavljanjem izložbe Maria Šunjića koji je svojim reprezentativnim izlošcima nastupao na mnogim izložbama diljem ove zemlje i svijeta.

Mario Bušić je kazao kako je Mario Šunjić vrstan crtač, parafrazirajući fra Vendelina Karačića koji je u jednoj prigodi kazao, da je Mario Šunjić bio jedan od najboljih crtača kloji su prošli kroz ALU na Širokom Brijegu.

Sam umjetnik je kazao kako mu je neobično drago što je izlagao u galeriji u Gorici, tim više jer je zadivljen arheološkim iskopinama, starom crkvom, arheološkim muzejom i okolišem oko groblja i stare i nove crkve u Gorici.

Na kraju je Načelnik općine Grude Ljubo Grizelj otvorio izložbu slika i time zatvorio ovu kulturnu manifestaciju Uskrs s Maticom hrvatskom u Grudama.

Ovu su izložbu u Gorici zajedno organizirali Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići i Matica hrvatska Grude uz blagoslov mjesnog župnika i župnog ureda ove župe.

Miljenko Karačić urednik na HRT-u sve je zatečene znamenitosti pomno zabilježio i bit će prikazane na hrvatskoj televiziji u jednoj od emisija Pogled preko granice.

 

Podsjetimo još da je u ovogodišnjem Uskrsu s Maticom hrvatskom u Grudama u kinodvorani Grude 23. travnja 2014. predstavljena knjiga župnika župe Ledinac don Joze Ančića Čvrsti temelji braka i obitelji, a o knjizi su govorili župnik župe Kočerin fra Mario Knezović, župnik župe Vir don Ilija Drmić, prdsjednik Matice hrvatske u Grudama Mario Bušić i autor knjige župnik župe Ledinac don Jozo Ančić. Zbor župe Ledinac pod vodstvom don Ivana Perića sudjelovao je kao glazbeni ukras ovom prdstavljanju, a ovu je kulturnu večer začinila krasnim glasom glazbenica Lucija Zovko. Župljanka župe Ledinac prof. Mirela Knezović predstavila je prvi broj dobro uređenog lista župe Ledinac Živimo zajedno.

Prigodan dar u ime župljana župe Ledinac u ovoj prigodi župniku je uručila Ivana Bošnjak.

Nakon predstavljanja nazočni su se nastavili družiti okupljeni u prigodnom uskrsnom agape-u. Sretan Uskrs!

 

Matica hrvatska – Ogranak Grude