Uspješna Noć muzeja u Gorici, u općini Grude

noc_muzeja_2013 022 8Bez ikakve nedoumice, bio je to kulturni događaj za pamćenje. Kada znamo kako je ovaj događaj jedini ove vrste u Bosni i Hercegovini u ovo vrijeme, događaj koji je službeno uvršten na kalendar Noći muzeja Republike Hrvatske, onda to sve skupa dobiva dodatno značenje. Svi elementi bili su složeni za jedan vrhunski kulturni događaj. Kao da su i mjesečina i hladna siječanjska noć željeli sudjelovati u svemu ovomu. Raduje i činjenica izuzetno velikog broja posjetitelja koji su bili nazočni ovom kulturnom događaju.

No, krenimo s događanjima. Večer je uspješno moderirala, kao i dosta puta do sada, Zorica Zorić. Počelo se u staroj crkvi svetog Stipana u goričkom Šamatorju. Nekoliko riječi o 2. Noći muzeja kazivao je mr. Mario Bušić predsjednik MH Ogranak Grude. On je rekao da su pored MH Ogranak Grude organizatori ovog događaja Župni ured Gorica-Sovići, Bratovština sv. Stipana i Franjevačka arheološka  zbirka. Prigodnim riječi posjetitelje su pozdravili i fra Ante Marić, ministrica u Vladi Zapadnohercegovačke Županije Helena Lončar i načelnik općine Grude Ljubo Grizelj. Klapa Bratovština otpjevala je prigodnu pjesmu te su svoje stihove kazivali mladi pjesnici Mario Grizelj i Marko Čuljak. Nakon toga predstavio se svojim djelima Ilija Skočibušić, akademski kipar iz Tomislavgrada, asistent na ALU u kojemu mnogi predviđaju sjajnu kiparsku karijeru. O njegovim djelima govorio je fra Ante Marić pročitavši tekst fra Petra Krasića koji zbog snijega nije mogao doći iz Masne Luke (Blidinje). Dekan Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru na Širokom Brijegu Stipe Skoko sa stručne je strane govorio općenito i o Ilijinim djelima. Pošto je klapa Bratovština krasno otpjevala još jednu pjesmu, posjetitelji su mogli uživati u ljepotama izloženih skulptura kao i ljepotama crkve, arheoloških iskopina, ranokršćanske krstionice i svega drugog unutar stare crkve u Gorici.

Nastavak večeri bio je kojih stotinjak metara dalje, gdje je u Franjevačkoj arheološkoj zbirci kustos zbirke fra Vinko Mikulić  govorio o značenju iste. Posjetitelji su sa zanimanjem razgledali postav. Zadnji dio, i ne manje važan, 2. Noći muzeja u Gorici bio je u Galeriji Bratovštine i župe Gorica-Sovići sv. Stipana gdje su otvorene izložbe slika akademske slikarice Kristine Ćavar kao i prva izložba Vjekoslava Pejića iz Sovića koji je prvi put pokazao svoje zanimljive radove izrađene u drvetu. O ovim izložbama prigodno slovo kazali su fra Nikola Spužević i mr. Mario Bušić. Sve nazočne na karaju službenog dijela programa s nekoliko riječi pozdravio je i Ante Pejić predsjednik Bratovštine sv. Stipana Gorica-Sovići.

U konačnici možemo kazati bijaše to doista bogat, zanimljiv i raznovrstan program koji je na sve ostavio ugodan dojam.

 

Srećko Mikulić

{gallery}noc2013{/gallery}