UKRATKO O MATICI HRVATSKOJ


UKRATKO O MATICI HRVATSKOJ UOPĆE I O OGRANKU MATICE HRVATSKE U GRUDAMA

 

Matica hrvatska je utemeljena 1842. godine kao društvo za promicanje hrvatske kulture, koje je svojom djelatnošću i kontinuitetom postalo nacionalna institucija. Sjedište Matice hrvatske je u Zagrebu. Ona djeluje u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i u drugim zemljama gdje Hrvati žive. U Matici hrvatskoj postoje Ogranci koji su utemeljeni po općinama. U našoj općini u Grudama 1991. godine također je osnovan Ogranak Matice hrvatske. Međutim, zbog ratnih i inih nedaća nije pustio duboko korijenje.

 

Godine 2005. krajem mjeseca lipnja obnovljen je Ogranak Matice hrvatske Grude i od tada je u svoju kroniku ubilježio preko 50 (pedeset) kulturnih događanja. Tu spadaju: predstave (amaterskih i profesionalnih grupa), izložbe slika, predstavljanja knjiga, koncerti, javne tribine. Matica hrvatska Grude je suorganizator Šimićevih susreta, koji od 1964. godine kontinuirano iz godine u godinu postaju sve bogatiji i veličanstveniji u svojemu programu. Isto tako Matica hrvatska raspisuje jednom godišnje Natječaj za najbolje literarne uratke učenika Osnovnih i Srednje škole s područja općine Grude, te najbolje mlade pisce i njihove radove nagradi na svečanoj Akademiji.

 

Predsjednik Matice hrvatske je prof. mr. sc. Mario Bušić, dopredsjednici su prof. Stjepan Glavaš i prof. Jozo Marić. Tajnica Matice hrvatske je Marija Martić.

 

Godine 2006. Matica hrvatska Grude izdala jednu knjigu.

 

U nakladi Matice hrvatske Grude 2007. godine izlaze tri knjige. To su: Latinsko-talijansko-hrvatski rječnik fra Ljudevita Lalića iz Ružića, koji je pisan od 1685. do 1700. godine, a kojega je priredio prof. dr. dr. sc. Serafin Hrkać; zatim povijesni roman fra Vjeke Vrčića: Posljednji bijeg; te 1. (prvi) broj Godišnjaka Matice hrvatske Grude. Sve će ove knjige uz bogat prigodni program biti predstavljene u Danima Matice hrvatske Grude koji će biti od 23. studenoga do 21. prosinca ove godine.

 

U Godini 2008. Matica hrvatska Grude organizira Međunarodni znanstveni skup o hrvatskom književniku Antunu Branku Šimiću. U toj će se prigodi tiskati Zbornik radova s Međunarodnoga znanstvenoga skupa. Također Matica hrvatska u Grudama će do kraja godine tiskati i Godišnjak Matice hrvatske Grude br. 2, koji je od ove godine dobio ime SUSRETI.

 

ADRESA MATICE HRVATSKE GRUDE

 

Republike Hrvatske bb

88 340 Grude

BiH 

Tel./faks.: 00 387 (0)39 671 569