SVETO VAZMENO TRODNEVLJE

 


Crkva je u samim svojim počecima slavila blagdan Pashe ili Uskrs samo jedan dan, noćnim bdijenjem s Velike subote na nedjelju Uskrsnuća. U 4. stoljeću, e da bi se naglasio najveći događaj spasenja, počelo se slaviti «Presveto trodnevlje Gospodina raspetoga». Takvo značenje u teološkom, liturgijskom i duhovnom smislu Sveto trodnevlje uz male preinake ima do dandanas. Ono je najneposrednija priprava na središnju i sržnu svetkovinu kršćanske vjere Kristovo Uskrsnuće, a svaki od ovih triju dana svojim sadržajem je pun otajstava i tajni i jednako na sebi svojstven način svet.

 

Veliki četvrtak

 

Veliki četvrtak pripada, kao prvi dan, Svetom trodnevlju. Na Veliki četvrtak je Isus ustanovio Svetu Euharistiju, Svetu Misu. Na Veliki četvrtak ujutro slavi se «Misa posvete ulja» na kojoj biskup sa svojim svećenicima blagoslivlja i posvećuje ulje koje se onda upotrebljava kod proslave sakramenata krštenja, potvrde i bolesničkog pomazanja. 

Osim ove mise postoji i «Misa večere Gospodnje». Ona je zapravo jedina misa koja se slavi ovoga dana (uz već spomenutu misu biskupa sa svojim svećenstvom). Na njoj biskup svećenicima, ili svećenik vjernicima pere noge, upravo sjećajući se događaja kad je Isus u znak poniznosti i malenosti oprao svojim apostolima noge kod posljednje večere. Drevni je običaj da se nakon ove mise sveti sakrament prenese u sporednu kapelicu gdje onda bude klanjanje, te se ogole oltari (denudatio altaris – ogoljenje oltara), kako bi se naglasio dolazak Velikog petka, kad je Krist Isus za nas ljude umro na križu. Zvona te večeri nakon Slave utihnu, do svečane Slave na Uskrs (Uskrsnu noć).  Umjesto zvonca, služi se čegrtaljkom u mnogim mjestima.


Veliki petak

 

Veliki petak je dan kad se sjećamo Isusove muke i smrti na križu. Prva crkva je na ovaj dan i na Veliku subotu strogo postila zbog žalosti za umrlim Isusom. I danas je ostao crkveni propis da je Veliki petak strogi post i nemrs, a po našim župama postoji običaj da se posti i Velika subota, svoj duboki temelj takav običaj posta na Veliku subotu nalazimo u prvoj crkvi. Krajem 4. stoljeća u Jeruzalemu je uveden u crkvenu praksu običaj da se klanja svetom križu, i to izjutra, a popodne bi bila služba riječi s čitanjem Muke Isusove. U Rimu se klanjalo relikvijama svetog Križa. U Sjevernoj Africi, svjedoči sv. Augustin, također se čitao izvještaj o Muci Isusovoj. I na kraju se pričestilo i otišlo kućama. Iz Rimske, pa preko germanske liturgije u 10. stoljeću iz pričesnog slavlja Velikog petka, prešlo se na slavlje tzv. „mise pretposvećenih darova“, to je bila misa, ali bez euharistijske molitve, jer su darovi već bili posvećeni na Veliki četvrtak za pričest na ovaj dan. Zvala se još i misa „naopako“. U srednjem vijeku je bio običaj da se na Veliki petak pričesti samo svećenik. Tridentski misal iz 1570. godine preuzeo je liturgiju Velikog petka u spomenutom obliku i sačuvao je oko 400 godina. Nova liturgijska reforma 1955. godine pojednostavila je liturgiju na Veliki petak, pa tako imamo današnji oblik tri slavlja. Također je ta obnova dokinula zabranu pričesti za vjernike.  Rimski misal iz 1970. godine prihvatio je ovu reformu iz 1955. godine u najbitnijim sadržajima.

Tako Veliki petak ima u sebi tri obreda:

Obred naviještenja muke Gospodnje, koja je svake godine na ovaj dan po Ivanu,

Obred klanjanja i ljubljenja Križa Gospodinova i

Obred svete Pričesti.

Prema pravilu liturgija Velikog petka počinje oko 15 sati. Crvena je boja liturgijskog ruha (odjeće). Svećenik izlazi s poslužnicima i prostire se pred križem (prostratio) ili samo klekne (jednostavnije). Potom slijedi kratka uvodna molitva, pa služba riječi. Dva čitanja, Muka po Ivanu, homilija (propovijed) i sveopća molitva vjernika. Za obred klanjanja križu predviđena su dva načina:

1. pokazivanje svetog Križa s postepenim otkrivanjem uz tri put pjevanje Evo drvo križa na kom je visio Spas svijeta. Puk odgovara također tri puta Dođite poklonimo se!

2. Postoji također drugi oblik da kroz crkvu ide procesija s otkrivenim križem uz pjevanje tri puta spomenutog usklika. Nakon svećenika puk se pokloni križu. Na kraju slijedi liturgija svete Pričesti. Izmoli se Očenaš i Slavoslov – Jer tvoje je kraljevstvo i slava i moć u vjekove. Nakon pričesti, svećenik izgovori popričesnu molitvu i svi se razilaze u šutnji.

Po mnogim našim župama na Veliki se petak moli Put križa kao uvod ovim trima obredima, što opet vuče predaju iz vremena prve crkve. Evanđelje koje se pjeva ili čita je po Ivanu, nazivamo ga Muka Gospodina našega Isusa Krista. Sveti Dominik (pa Sveti Franjo Asiški) prvi su ljudi koji su u povijesti crkve uveli molitvu Puta križa. Od tada je Put križa prirastao srcu svakog vjernika, posebno naših hrvatskih prostora. 

Iznimno su lijepe i pjesme koje se pjevaju na Veliki petak, ali i kroz cijelu korizmu. Neke su toliko poznate: Puče moj, što učinih tebi; Gospin plač; Bože Sveti, Bože Jaki, Bože Besmrtni, smiluj nam se; Počinje se strašna muka; Stala Majka pod raspelom; O Isuse, daj da pjevam; Prosti, moj Bože, itd…

Veliki petak je posebno urezan u srce našega čovjeka. Na Veliki petak se pomaže sirotinji, posti se strogo, ne radi se o zemlji, moli se, pije se crno vino… – svi ovi običaji imaju svoju ukorijenjenost u Svetom pismu i predaji naše kršćanske Crkve.

 

Velika subota – Vazmeno bdijenje

 

Velika subota je dan kad se sjećamo Isusa koji je pokopan u grob. Preko dana nema nikakvih obreda, tek kad padne noć kako kaže sveti Augustin počinje: «Majka svih vigilija (bdijenja)», noćno Bdijenje, molitveni raspjevani doček Kristova Uskrsnuća. Liturgija ove noći je vrlo bogata. U prvoj crkvi bi liturgija ove svete noći počinjala padom noćnog mraka, a završavala jutarnjom svjetlošću, kako bi se naglasile antiteze noć = smrt – svjetlost = Uskrsnuće!

Današnja obnovljena liturgija Vazmenog bdijenja na Veliku subotu ima nekoliko obreda:

          –Služba svjetla,

          -Služba riječi,

          -Krsna služba i

          -Euharistijska služba.

Služba svjetla – počinje blagoslovom ognja, te paljenjem Uskrsne svijeće «Svjetla Kristova (Lumen Christi)», nakon čega se odaje počast Uskrsnoj svijeći, kao Svjetlu koje je raspršilo tamu, Uskrsna svijeća se kadi i pjeva joj se «Hvalospjev (Exultet)» Uskrsna svijeća je simbol Isusa Krista Uskrsloga, zato u njoj svaki vjernik te Velike noći vidi Proslavljenog Krista, koji je od mrtvih ustao. (Razlika između Lazarova uskrsnuća i Isusova je ogromna. Lazara je Isus samo oživio i on će ponovno umrijeti, te uskrsnuti na koncu vremena, a Isus je uskrsnuo da više nikada ne umre).

Služba riječi – Čitaju biblijska čitanja kojih ove noći ima devet, a dva su zadnja iz Novog zavjeta. Iz pastoralnih razloga, kako se danas znade često čuti, svećenici mogu skratiti čitanja iz Starog zavjeta na tri ili čak na dva, kako se obično radi. Svako je čitanje popraćeno prigodnim molitvama i psalmima.

Nakon čitanja svečano se pjeva Slava, zvona zazvone, pjeva se svečana uskrsna Aleluja! Sve je u velikoj radosti jer je Krist uskrsnuo, jer naša vjera nije više uzaludna, kako kaže sv. Pavao – Da Krist nije uskrsnuo, naša bi vjera bila uzaludna.

Potom slijedi Krsna služba. U prvoj crkvi bi se ove svete noći Katekumeni krštavali. Oni su se pripravljali, najprije tri godine u dugoj pripravi, a posebno u korizmeno vrijeme ili neposrednoj pripravi, da bi u svetoj Uskrsnoj noći postali Kristovi = Kršćani.

Euharistijom bi završavala ova sveta noć.

 

Priredio Mario Bušić

073.jpg079.jpg0372.jpg010237.jpgimg_9935.jpgp1010083.jpg