Predstavljena monografija RAVLIĆA PEĆINA Prapovijesno naselje

 

matica_logo_novi.jpg

U Gorici, u starom župnom uredu i galeriji  22. 12. 2012. godine predstavljena je izuzetno vrijedna monografija RAVLIĆA PEĆINA Prapovijesno naselje  autora prof. dr. sc. Brunislava Marijanovića, sa Sveučilišta u Zadru.

Na početku predstavljanja monografije, kojim je uspješno moderirala Zorica Zorić, nazočnima se prigodnim predblagdanskim riječima obratio mr. sc. Mario Bušić predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Grudama koja je uz Franjevačku arheološku zbirku u Gorici nakladnik monografije.Mario Bušić je istaknuo kako je Franjevačka arheološka zbirka i lani, a planira to učiniti i ove godine, jedina institucija iz Bosne i Hercegovine koja je sudjelovala u Noći otvorenih muzeja 2012. godine.Nazočnima se potom obratio fra Vinko Mikulić kustos zbirke. On je govorio o vezi koja je napravljena prigodom istraživanja na lokalitetu Ravlića pećina, i isto tako naglasio kako u Franjevačkoj arheološkol zbirci postoji dio koji se sastoji od predmeta pronađenih na tom lokalitetu.

Glavni predstavljač monografije bio je prof. dr. sc.  Ante Uglešić, rektor Sveučilišta u Zadru. U svom kvalitetnom i stručnom kazivanju naglasio je važnost ove monografije za znanstvenu i najširu javnost.Ova monografija dokazuje naseljenost ovih prostora koja ide u daleku prošlost.Rektor Sveučilišta u Zadru naglasio je kako monografija ima dobar dio sadržaja preveden i na engleski jezik što daje dodatnu vrijednost.

Na kraju predstavljanja nazočnima se obratio i sam autor koji je profesor na zadarskom kao i na mostarskom sveučilištu.On je govorio o samom nastanku monografije. Zahvalio svima koji su pomogli ovome, istakao je pomoć studenata arheologije sa Sveučilišta u Mostaru prilikom najnovijih istraživanja koja su satavni dio ove monografije.

Klapa Bratovština Gorica-Sovići svojim je nastupom i ovaj put oraspoložila sve prisutne.

Nije se smetnulo s uma svima zaželjeti čestite i vesele naredne blagdane.