PREDSTAVLJANJEM KNJIGE SVJEDOČANSTVA O STRADANJIMA HRVATA U GRUDAMA POČEO USKRS S MATICOM HRVATSKOM

 

Predstavljanjem knjige Svjedočanstva o stradanjima Hrvata čiji su autori (urednici) fra Mate Tadić, fratar iz Tomislavgrada i Želimir Crnogorac, diplomirani inženjer iz Posušja, počela je kulturna priredba Uskrs s Maticom hrvatskom u Grudama.

Pred oko pedesetak prijatelja i ljubitelja kulture u Grudama, knjigu su predstavili Petar Majić, prof. mr. sc. Marko Tokić, fra Mate Tadić i Želimir Crnogorac. Svaki od govornika je na lijep način prikazao sadržaj knjige, a osobito je dirljiv govor bio gosp. Želimira Crnogorca koji je slušateljima predočavao svoj životopis od gimnazije, do kraja odsluženja kazne na Golom Otoku. Mnogima je izmamio suze na lice, makar su većina prisutnih znali u dušu komunističku vlast i njezina zlotvorstva osobito među Hrvatima.

Jedan od sugovornika u knjizi i sam bijaše nazočan na ovom predstavljanju knjige. Radi se o Sovićkom uzniku Mati Vlašiću, kojega je sam fra Mate Tadić srdačno pozdravio i zahvalio mu što je smogao snage svjedočiti u ovoj knjizi, jer neki nisu mogli iskazati svoje svjedočanstvo, jer su još uvijek u strahu.

Svi su se složili da je ova nadasve povijesna knjiga živa istina onih koji su u njoj svjedočili i o kojima govori. Stoga se svakomu preporučuje za čitanje.

Program je krasno vodila gđica Zorica Zorić, a atmosferu su milozvučnijom uljepšali dvoje glasovirskih virtuoza, učenika Osnovne glazbene škole iz Gruda Sara Miloš i Božidar Vlašić.

Uskrs s Maticom hrvatskom u Grudama ide dalje s programom u idući četvrtak 11. travnja 2013. u 19 sati.

Grude, 5.travanj 2013.

img_0577.jpgimg_0595_1.jpgimg_0612.jpgimg_0624.jpg