OKRUGLI STOL O ŽIVOTU I DJELU FRA MARTINA MIKULIĆA

 

matica_logo_novi.jpg

 

 

 

 

 

 

MATICA HRVATSKA OGRANAK GRUDE

 

OKRUGLI STOL O ŽIVOTU I DJELU FRA MARTINA MIKULIĆA U  PRIGODI 100. OBLJETNICE  NJEGOVE SMRTI

 

U prelijepoj dvorani župnog ureda u Ružićima, u petak,30. studenoga s početkom u 17:00 sati održan je ovaj Okrugli stol. Zbor Frame Ružići kojeg vodi Stipe Iličić otpjevao je 3 prigodne pjesme.

Na samom početku Okruglog stopla voditeljica programa profesorica Lucija Mikulić pozvala je domaćina fra Ivana Marića kako bi on pozdravio nazočne.Župnik župe Ružići,jedne od najstarijih župa na ovim prostorima,kazao je kako je počašćen što može biti domaćin ovako značajnog skupa i svima je poželio dobrodošlicu.Dr. sc. fra Ivan Sesar, provincijal bio je planiran kao prvi predavač, no zbog obaveza na ovaj Okrugli stol uputio je Pismo koje je  pročitala voditeljica. U pismu provincijal naglašava kako imamo sreću što ovim događajem nanovo otkrivamo svo bogatstvo književnog rada fra Martina Mikulića.Prvo predavanje bilo je od prof. dr. sc. Marinke Šimić iz Zagreba.Ona je govorila o JEZIKU MARTINA MIKULIĆ, s posebnim osvrtom na utjecaj stranih jezika na književni rad Martina Mikulića.Predavanje je bilo stručno i zanimljivo.Dr. sc. Milka Tica nadanuto i emotivno, kako to ona zna, svoje predavanje naslovila je: PUČKA BAŠTINA U DJELIMA FRA MARTINA MIKULIĆA.Upravo je zadivljujuće koliko su i danas životna književna djela ovoga franjevca,koliko se može realno zamisliti život onoga vremena u kojem je živio i stvarao fra Martin.Fra Ante Marić, književnik i glavni knjižničar Hercegovačke franjevačke provincije bio je slijedeći predavač.U svom zanimljivom i stručnom predavanju govorio jeo TISKANIM KNJIGAMA FRA MARTINA MIKULIĆA koje ima  Franjevačka knjižnica.

O predavanju prof. dr. sc. fra Andrija Nikić: PODACI O KRŠTENIMA RUŽIĆKE ŽUPE ZA FRA MARTINOVA ŽUPNIKOVANJA i prof. dr. sc. Pave Knezovića: MIKULIĆEV ŠEMATIZAM ZA 1882. GODINU govorio je mr. Mario Bušić u nešto kraćem obliku, jer ova dvojica znanstvenika nisu bili u mogućnoti doći na ovaj Okrugli stol ali su priložili svoje radove.

Kao glavni zaključak svih predavanja nameće se potreba ponovnog izdanja svih djela ovoga našeg velikog književnika i franjevca, rođenog Ružićanina.

Radovi s Ogruglog stola bit će objavljeni kao separat u Godišnjaku OMH Grude SUSRETI 7, za 2013. godinu.

Na kraju ovog izuzetno kvalitetnog i vrijednog kulturnog događaja sve je pozdravio i zahvalio se u ime organizatora mr. Mario Bušić,predsjednik Matice Hrvatske ogranak Grude.

 

  {gallery}2012martin{/gallery}