Mario Bušić: Put križa

putkriza.jpg 

U nakladi Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići i Matice hrvatske Ogranak Grude iz tiska je izašla knjiga PUT KRIŽA, autora mr. Maria Bušića s ilustracijama akademskog slikara Drage Bušića.

Put križa je izašao u povodu 15. godišnjice Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići. Za samu knjigu osvrte su napisali akademik Luko Paljetak, Tomislav Marijan Bilosnić i fra Ante Marić.

Luko Paljetak je ovako napisao u svome osvrtu:

„Za uspostavu poljuljanog mira duše, za nemir i pomutnju, kao oblik kazne za vlastite grijehe i propuste što ih pokorom i trpnjom treba poništiti i pripremiti se za predstojeći drugi Kristov dolazak, čovjek-vjernik, kršćanin, katolik, nema bolji uzor nego u muci Kristovoj. Nju treba preslikati u vlastiti život, primijeniti je, pretvoriti je ne samo u riječ opisa nego i u djelo, u vlastit čin koji, udružen s riječju nastalom na podlozi one svetopisamske, čovjeku predočava posljednje dane, sate i trenutke Isusove na zemlji. …

…Mario Bušić, dakle, piše onakav Put križa kakav on i mora biti. Piše ga s nakanom da se čovjek-vjernik, a i svaki čovjek, udubi u sama sebe, da mu se srce ponizno otvori prema vječnoj božanskoj dobroti, da slijedeći taj put izbjegne hod u tminu."

 

 

Bratovština sv. Stjepana Gorica-Sovići